Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери подозират министри в лобизъм за големите магазини

Абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси, обявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в позиция, разпространена в четвъртък. 

Браншовата организация заяви, че очаква "веднага да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете".

От БХРА акцентират, че за пореден път хотелиерите са от губещата страна, въпреки всички инвестиции и мерки против пандемията. 

"Досега местата за настаняване не са компенсирани за частичните затваряния, включително и сега, които не позволяват да приемат гости според предвидените условия в Закона за туризма. В същото време хотелите не са официално затворени с държавен акт, за да не се изплащат компенсации на тези бизнеси, които през последните десетилетия неизменно допринасят за между 10 и 15 на сто от националния бюджет всяка година... Не виждаме причина да бъдат затворени и спа центрове и басейни, а да работят магазини за техника или мебели. Ако не лобирате за частни корпоративни интереси, апелираме към министър Ангелов и министър Борисов да предвидят мерки, подобни на тези за големите търговски обекти, и за останалите затворени бизнеси", посочват още от асоциацията.

Членовете на БХРА заявяват готовност готови да направят нужните преустройства в заведенията си, както и да въведат лимит за броя на гостите по едно и също време в спа центровете и басейните, за да бъдат отворени.

"Категорично против сме да се оправдава геноцида срещу туристическия и развлекателен сектор със здравни доводи, при условие, че същите явно не са валидни за „любими“ на властта бизнеси", се казва още в позицията на хотелиерите.

По-рано бе съобщено, че само четири дни след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки в пика на разпространението на коронавируса у нас, правителството предприе курс към разхлабване на мерките - големите нехранителни магазини с търговска площ над 300 квадратни метра се позволява да продължат да работят като ограничат пространството си."

Магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност като ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна до клиентите. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, по които не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ", обясни икономическият министър Лъчезар Борисов.

Търговските обекти, които имат и открити площи също ще могат да продават на тях продукцията си при спазването на определени мерки.

Решението бе взето на фона на данните за разпространението на Covid-19, обявени преди два дни, че България е на първите позиции по смъртност в Европа и света. В същото време сериозен остава и натискът над болниците.

Въпреки това здравният министър Костадин Ангелов съобщи по време на редовния брифинг на щаба, че в момента са заети 69% от леглата за неусложнени пациенти и 70% от интензивните легла. 

"Тази трета вълна е по-различна със следното нещо: медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле", заяви Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във