Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери обявиха, че са излъгани от политиците за пари от ЕС

За пореден път туризмът е изключен от Националния план за възстановяване и развитие, въпреки уверенията и прокламациите на служебния кабинет, че при ремонта на документа секторът ще намери място в него, а туризмът ще е сред основните приоритети при управлението на служебния кабинет, заявиха в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според асоциацията въпреки, че допринася за между 11 и 14 на сто от БВП или пряко за една десета от българската икономика и е структуроопределящ сектор за нея, туризмът отново е пренебрегнат за сметка на увеличаване на средствата за иновации.

"Ясно е, че новите технологии носят висока добавена стойност, но пък туризмът осигурява работа на 11,8 на сто от заетите у нас, а само пряко постоянно заетите в сектора са над 100 000 души. Именно тяхното препитание се неглижира от пореден кабинет, този път служебния, след като други дейности като овладяване на Космоса и закупуване на хибридни автомобили за полицията и разработване на редица софтуерни приложения са счетени за по-важни от правителството", подчертават от БХРА.

Браншовата организация напомня, че сред приоритетите, които бяха предложени от нея за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост бяха програми за енергийна ефективност за намаляване на въглеродния отпечатък на хотелите, развитие на алтернативен и атрактивен туристически транспорт, осигуряване на нови автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили и малки туристически лифтове.

Други предложени от бизнеса дейности бяха ремонт на основни публични туристически активи, обособяване на пешеходни зони, подобряване не парковата среда и определяне на площи за нови паркинги в курортите, обновяване на атракциони, възстановяване, консервиране и достъпност на археологични обекти в и около курортите.

В плана, според БХРА, трябваше да бъдат предвидени и мерки за ефективно укрепване на потенциала на туризма чрез дигитализация на процесите, повишаване на устойчивостта на здравната система чрез въвеждане на ваучери за балнео, спа и медикъл туризъм, насърчаване на социалното включване на хора в отдалечени и труднодостъпни региони и защитени територии, в които няма развити други бизнеси освен туризма. От организацията предложиха и цялостна схема за подкрепа на предприятията от туристическия сектор.

"Нито една от тези идеи, въпреки че бяха представени сериозни проекти и предложения, не намери място в поредния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост. Действията на служебния кабинет и извън редакцията на документа ясно показаха, че туризмът не е приоритет и на това управление. Единственото, което получи БХРА в отговор на десетките изпратени писма с предложения, приоритети, проблеми и предложения за техните решения са цитиране на закони и обяснения защо една или друга мярка, включително тези, които не искат финансиране от бюджета, а само добра политическа воля, не могат да се случат, въпреки че законите и наредбите не работят в конкретната ситуация за бранша", се подчертава в позицията.

Всички политически сили, чиито представители влязоха в парламента, по време на разговорите с тях заявяват голяма подкрепа, но реално туризмът не е тема на преговорите между политическите сили за създаване на нов редовен кабинет. Което ни навежда на мисълта, че същото неглижиране на сектора ще продължи и занапред въпреки идеята за парламентарна комисия по туризъм, подчертават също от организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във