Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери искат "облекчени условия" за ваксинирани туристи

Необходимо държавата да сключи двустранни споразумения за отпадане на PCR тестовете като изискване за влизане в страната, ако пристигащите идват от страна с нисък процент заразени. Както и за облекчени условия за вече ваксинирани туристи, зелени транзитни коридори, рекламиране на страната ни като безопасна дестинация и други мерки за улесняване на пристиганията. Това са част от предложенията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) преди началото на новия туристически сезон.

"Бързата и масова ваксинация ще повлияе положително на туризма и в частност за предстоящия летен сезон, като ще гарантира на почиващите по-големи спокойствие и сигурност. Според представителите на българските здравни власти и СЗО единствено масова ваксинация ще сложи край на пандемията и ще помогне за бързото връщане към нормален живот", се казва в позиция на асоциацията. 

Те отчитат, че хотелите и ресторантите са взели всички необходими мерки, за да гарантират безопасността им. Като резултат – няма нито едно огнище на Covid-19 в хотел или заразени туристи.

От БХРА препоръчват на своите членове и на техния персонал да се ваксинират. "Но все пак желанието за ваксинация е въпрос и на личен избор. Затова от БХРА сме категорични, че то не трябва да влияе на отношенията между работодателите и служителите или да става причина за прекратяването им", се казва още в становището им.

Експерти от асоциацията предлагат да се създаде специална схема за подпомагане на бизнеса, като хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. Тоест ако преди кризата за даден период хотелът е имал един оборот, а за същия заради кризата приходите са намалели с 60 на сто, тогава държавата да го компенсира с 30% от тези 60 на сто.

За да се стимулират чуждите туроператори да изпращат туристи в България, не само трябва да се продължи схемата за подпомагане с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове. Необходимо е и да се намалят отново концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги, казват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Facebook logo
Бъдете с нас и във