Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери искат безплатни PCR тестове за туристите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) информира, че за да има летен туристически сезон и хотелите да не регистрират отново нулева година, трябват спешни мерки.
 

Асоциацията е изготвила мерки за спасяване на сезона:


  • да информираме света, че сме безопасна дестинация;

  • държавата да поеме разходите за PCR и антигенни тестове на туристите, да има ваксини за персонала на хотелите;

  • издаване на визи за Русия, Арабския свят и други трети страни;

  • държавата да дава на туроператорите по пет евро на ден за всеки доведен в страната турист и още по пет евро на турист за маркетинг и реклама, пускане на ваучери на стойност 300 лева на човек за почиващите в страната българи, осигуряване на безплатни чадъри и шезлонги по плажовете и бързо отпускане на оборотни пари на хотелите.

БХРА предлага държавата да изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелите, като им предостави финансиране, а впоследствие тези дялове да могат да бъдат откупени обратно от инвеститорите.

За този летен сезон, който ще стартира на 1 май, хотелите трябва да осигурят дистанция между туристите и предпазни средства, да имат помещение за изолация на гости със съмнения за коронавирусна инфекция и договор с медицинско лице или център, което правило няма да важи за къщи за гости и семейни обекти. Също така на плажа ще е допустимо разполагането на един чадър на 20 кв. м, а всички услуги, включително и водни спортове, трябва да могат да се плащат безконтактно. В зоните на закрито трябва да се носи маска и да се спазва дистанция от 2 м, а навън - отстояние от 1.5 м от другите гости.

Това са част от пакета изисквания, които туристическото министерство въвежда за отделните звена в туризма за предстоящия летен сезон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във