Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери и ресторантьори искат увеличаване на държавните помощи

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) припомни на здравния министър Костадин Ангелов за поети от него ангажименти при последната им среща.

В своя позиция организацията казва, че заетите в туристическия бизнес очакват обещаните финансови компенсации за периода от декември до края на януари, които трябва да получат всички служителите и бизнеси, чиято работа е забранена или ограничена със заповед на здравния министър.

Асоциацията акцентира, че е получила уверение от Ангелов, че в най-бърз порядък той ще съдейства да бъдат проведени срещи с ресорните министри, към които са отправени основните искания на бизнеса за държавна помощ – със социалния министър Деница Сачева, с финансовия министър Кирил Ананиев, с министъра на икономиката Лъчезар Борисов. 

"Разчитаме тези срещи да бъдат свикани възможно най-спешно. Както и незабавно да бъдат одобрени новите схеми за подпомагане на бизнеса и на персонала за февруари, а на нощните заведения за март, така че да е ясно кои компании и физически лица ще могат да кандидатстват. Както и да бъде разписано, че помощите за февруари ще бъдат изплатени до края на същия месец", се подчертава в позицията на БХРА. 

Хотелиерската организация предлага компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100% от възнаграждението, на което са осигурени служителите по трудов договор, а компенсациите за бизнеса да бъдат увеличени от 20 на 30 на сто от оборота на засегнатите компании.

Другото им предложение е помощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. На масата от БХРА слагат приемливи условия при кандидатстване за обезщетения и опростени процедури за изплащането им, както и създаване на гореща телефонна линия и специален имейл на институцията, отговаряща за помощите, за задаване на въпроси и получаване на отговори от заинтересованите лица в срок от 3 работни дни от датата на зададения въпрос.

"Очакваме от министър Ангелов да изпълни в срок и двете обещания, които даде по време на срещата с БХРА от името на кабинета – бързо изплащане на обезщетенията за затворени и ограничени бизнеси, както и срещи в спешен порядък с неговите колеги от правителството", се казва още в позицията им.

Премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че правителството очаква резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърне към ресторантьорите.

"Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност", обясни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във