Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиери и ресторантьори искат 9% ДДС и през 2022 година

Дни преди парламентарните избори Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщи, че настоява и очаква следващият редовен кабинет да удължи действието на приетата вече по-ниска ставка на ДДС за ресторанти и заведения, чието действие изтича в края на годината.

Заради пандемията през миналата година Народното събрание реши да промени Закона за ДДС и така от 1 юли 2020 г. до края на 2021 г. ставката се бе намалена от 20 на 9% за храната в ресторантите, кетъринг услугите, за доставката на книги, за детските храни и за детските санитарни материали като памперсите. Тогава между четенията преминаха само идеите на ГЕРБ и ДПС, въпреки искането на опозицията, която поиска свалянето на ставката за лекарства и храни.

От БХРА припомнят, че повечето европейски държави не само намалиха временно ДДС за хотелски и ресторантски услуги, но оставят мерките да действат и занапред като антикризисна мярка. Тенденцията е видима във всички страни от ЕС, показват данни на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета - ХОТРЕК, в която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във