Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотели и ресторанти натискат за държавни помощи

Хотелиери и ресторантьори се активизираха в търсене на държавно подпомагане.

Представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се срещнаха в понеделник (10 януари) с министъра на туризма Христо Проданов. 

"От БХРА не намират за нормално държавата да подпомага финансово дейности в туризма, при които не се реализира нощувка и които не подпомагат развитието на сектора в България. Тогава за каква помощ за българския туристически сектор и за какъв туризъм говорим, попита Щерев. Някой може да каже, че са въвели мярката 60/40, но това е помощ за персонала, а не за инвеститорите, които имат да обслужват кредити и да покриват доста други разходи в следствие на кризата. Не може българското Министерство на туризма да стимулира чужди икономики, често и такива извън ЕС, вместо да даде на най-големите инвеститори в туризма – хотелиерите, оборотни средства", посочи председателят на БХРА Георги Щерев по време на разговорите.

От асоциацията поискали от Проданов да се спре приоритетно да се финансират само туроператори, а да се наблегне на хотелите и ресторантите. 

"Не може туроператорите да получават по 600-800 000 лева, за стартиране на сезона, а хотелиерите по 10-15 хиляди, при условие, че те са основните инвеститори. Така някои фирми получиха средства като държавна помощ, които и в най-смелите си мечти не са реализирали като печалба, а хотелиерите останаха ощетени. Ако помощите са наистина за подпомагане на сезона тези туроператори трябва да преведат голяма част от получените помощи на хотелиерите, от които е реално реализираният оборот. Голяма част от парите за подпомагане на българския бизнес така реално са отишли в икономиките на Занзибар, Мароко, Египет, Йордания, Турция, които нямат нищо общо с ЕС, за да се оправдаваме със спазването на директиви на Брюксел", казал още Георги Щерев. 

Паралелно заведенията се оплакаха, че не са получили декемврийските компенсации за високите сметки за ток.

В позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) е посочено, че "сметките на бизнеса за тока станаха десетки хиляди, управляващите само си говорят, компенсации все още няма".

"Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие - липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна! Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лв. сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит! Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна. И всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби. А в парламента се карат дали да въведат "зелен сертификат" и за тях. Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после - ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, "зелен сертификат" само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса. А бизнесът вече няма гръб, дами и господа! Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. А на какво сте способни вие", четем още в позицията на ресторантьорите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във