Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хошимин иска да инвестира в технологии, инфраструктура и транспорт у нас

Хошимин има голям интерес към инвестиции и съвместни производства в областта на високите технологии и в тази сфера има много възможности за инвестиции и съвместни проекти. Перспективи за сътрудничество има и в областта на инфраструктурата и управлението на транспорта, които са проблемни за многомилионния град, заяви председателят на Народния комитет на град Хошимин Нгуен Тханх Фонг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението му във виетнамския град начело на българска делегация.

"Инфраструктурата и контролът на транспорта са сфери, в които България има утвърдени стандарти. Поемам ангажимент да насоча вниманието на българските фирми към тези области, както и към областта на високите технологии", заяви министър Лукарски.

Той напомни, че с министъра на индустрията и търговията на Виетнам Чан Туан Ан са се уговорили за провеждане на бизнес делегация през 2017 г. и покани фирми от Хошимин да участват в делегацията, за да може да обсъдят конкретни проекти. И двамата изразиха надежда, че срещите между българските и виетнамските компании ще станат регулярни.

По думите на Нгуен Тханх Фонг отношенията между двете държави се развиват добре в политическата сфера, но е необходимо активизиране на икономическите връзки. Той оцени високо проведените българо-виетнамски бизнес форуми в Ханой и Хошимин и посочи, че стремежът им е Хошимин да бъде център на целия регион на Югоизточна Азия.

Град Хошимин е икономическият и бизнес център на Виетнам. Динамично се развива икономиката на града. Най-голямото пристанище и най-голямото летище на страната са в град Хошимин. Разполага с железопътна гара и са изградени автомагистрали до провинциите около града. Икономиката на града и района около него се разви през последните 20 години много бързо, благодарение предимно на големите чуждестранни инвестиции. В резултат на това, ускорено развитие получиха химическата, машиностроителната, захарната, хранителната и нефтената промишленост. Днес в град Хошимин живеят около 12 милиона жители, а с околните селища населението му нараства до около 15 милиона души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във