Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хората на Стойнев мълчат за аташетата

Министерството на икономиката и енергетиката изпадна в ступор. Вече трета седмица 110 служители в дирекция "Външноикономическа политика" и още 11 от "Връзки с обществеността и протокол" не могат да отговорят на пет въпроса на вестник "БАНКЕРЪ". Вярно, темата е деликатна - става дума за новите конкурси за бизнес аташета, обявени под сурдинка от ведомството на Драгомир Стойнев. Но пък чак такова безсилие не сме очаквали.


Както вече писахме, със заповед на министър Стойнев от януари тази година е обявен външен конкурс за подбор на по един представител за службите ни по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, в Милано - Италия, Сао Пауло - Бразилия, Будапеща - Унгария, Москва - Русия, и в Одеса - Украйна. От свои източници "БАНКЕРЪ" научи, че освен публичния конкурс министерството е обявило и вътрешен - за дългосрочно командироване на служители от държавната администрация в Букурещ, Мюнхен и Франкфурт на Майн, както и в столицата на Йемен - Сана. Затова и попитахме например: "Какви са мотивите за обявяване на процедурата, приключила ли е вече тя и избрани ли са представителите?", но досега - ни вест, ни кост.


Разбира се, въпросите не са зададени самоцелно или с някаква користна цел - от правилния подбор и дейността на търговските представители зад граница също зависи (или би трябвало да зависи) как ще се развива икономиката на страната. Нещо, което публично са заявявали и вицепремиерът Даниела Бобева и министърът Стойнев. Но с мълчанието сега само се засилва съмнението, че нещо в цялата тази процедура не е съвсем наред. От анонимните обиди и критики по наш адрес пък разбрахме, че на много хора никак не им е приятно да ровим около назначенията в службите по търговско-икономически въпроси и начините, по които взима решенията си атестационната комисия.


Впрочем, ако изключим променливия фактор ресорен заместник-министър, кое аташе къде ще отиде зависи от няколко несменяеми служители като главния секретар на икономическото ведомство Владимир Туджаров, оцеляващата при десет поредни министри директорка на дирекция "Външноикономическа политика" Диана Найденова и директора "Човешки ресурси" Иванка Раичкова.


За разлика от липсата на словоохотливост у държавните чиновници, много активни след публикацията ни "Редят ново домино с бизнес аташетата" (бр. 9 от 2014 г.) бяха нашите читатели. На редакционната поща получихме редица писма с поздравления за куража да публикуваме подобен текст. Което идва и да покаже, че колкото и да им се ще на управниците да омаловажат тази тема, тя вълнува доста хора.


"Конкурсите за т.нар. аташета са просто ПРЕДизвестени и всяка позиция, особено дипломатическа, е за определен човек, т.е. няма значение какъв е конкурсът "открит", "закрит" и т.н. Всичко е в зависимост от това за кого е топлото местенце и коя партия, дали правилната го подкрепя", пише читател. А според друг: "Едно е ясно, че обещанието за нови 250 хил. работни места няма как да се случи без публично-частно партньорсто, нова експортна стратегия и, разбира се, автентичен открит конкурс за т.нар. аташета, без значение дали той ще е в Министерството на външните работи или МИЕТ... разбира се..!!".


Интересно писмо ни изпрати и човек очевидно, добре запознат и с публикацията ни и с разглежданите в нея проблеми. Освен съвета му да се вгледаме и в избора на генералните консули, той потвърди клюката, че мястото за бизнес аташе в най-големия индустриален център на Италия - Милано, вече е "резервирано" за рекордьора по работа като търговски представител в чужбина Бойко Къдринов ("забравен" в търговското ни представителство в Рим от 1994-а до 2001 г., а след това от 2004-а до 2012-а.) и ни "подсказа" за едно друго назначение, което според него тепърва предстои. То е свързано с решението на сегашното правителство от 8 януари да открие отново генерално консулство в Милано, което бе затворено по времето на кабинета "Борисов". Дипломатическото представителство ще отговаря за областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя, Лигурия, Вал д'Аооста, Фриули-Венеция-Джулия, Трентино-Алто Адидже, Тоскана, Умбрия и Марке и, както се отбелязва в официалното съобщение на кабинета, ще "съдейства за по-нататъшното активизиране и развитие на отношенията, както и за по-добрата защита на интересите на нарастващия брой български физически и юридически лица в Северна Италия". Та според "нашия човек" вече се знае и кой ще е генералният консул. По думите му това ще е сегашният началник на кабинета на министъра на външните работи Кристиян Вигенин - Росен Руфев. Той е завършил висше образование през 1992 г. в СУ "Климент Охридски", специалност "Политология" към Философския факултет. През 1994-а преминава курс за млади дипломати от Източна Европа в Международния институт "Клингендал", Хага, Холандия. Професионалният път на Руфев минава и през българските медии - работил е в международните отдели на вестниците "Стандарт", "Континент"и други. Иначе е бил трети секретар в посолството ни в Лондон през 1997-а, както и служител в дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР в периода 2006-2009-а. От юни 2009-а до юни 2011 г. е консул в Генералното консулство на България в Милано, където е и временно управляващ. От средата на 2011-а до средата 2012-а пък работи в българското посолство в Рим.


"Споменаваният Бойко Къдринов, пребивавал в качеството си на търговски представител в Рим от 2004 до 2012-а, случайно или не се е засякъл по времетраене на мандата си със сегашния началник на кабинета на министър Вигенин - Росен Руфев, когато той е бил секретар в посолството в Рим. Казано простичко , Руфев е "определен" за генерален консул на България и като такъв вече си "избира" екип за Милано. Е, няма значение, че все още няма решение на Министерския съвет - това е формалност и въпрос на няколко дена. На практика всички особено ценни кадри на министър Вигенин "отлитат" за топлите си местенца, бъдейки възнаградени за тежкия и неуморен труд", отбелязва читателят ни.


Доколко тези "прогнози" ще се оправдаят скоро ще се разбере, разпределението на въпросните постове вече започна. През изминалата седмица Министерският съвет назначи за генерален консул на България в Дубай Богдан Коларов, а в Истанбул - Ангел Ангелов, дипломати от кариерата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във