Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хората, които намират работа, са повече от тези, които се регистрират като безработни

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден, отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

В последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда, а от 25 до 29 май броят им се е увеличил с 26% - до 1547 на ден.

В същото време дневно се регистрират по средно 1000 безработни, колкото бяха и преди кризата. Ако тази тенденция се запази и през юни, близо 60% от безработните ще намерят работа, включително и в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, отбелязват от социалното министерство.
От 13 март до момента общо 46 162 души са започнали работа, като почти половината от тях в преработващата промишленост. Над 20% от безработните са предпочели да се занимават с търговия и ремонт на автомобили. Близо 10% са станали строители, а 8 на сто са били наети в държавната и общинска администрация.
Някои от безработни са започнали работа и в сферите на транспорта, професионалните дейности и научните изследвания, образованието, селско, горско и рибно стопанство, хотелиерство и ресторантьорство и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във