Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки бр. 46

Европейският парламент одобри 16 ноември предложението за създаването на черен списък, в който да влязат авиокомпаниите, непокриващи международните стандарти. Посредниците при продажбата на билети ще трябва задължително да уведомяват своите клиенти кои превозвачи са ненадеждни.
Новата площадка за временно съхранение на балираните битови отпадъци на София ще е в мина Чукурово, реши кабинетът на заседание през седмицата. До четири месеца Столичната община трябва да одобри и представи в Министерството на околната среда и водите метода, по който ще се преработват боклуците на София, и начина, по който ще се финансира изграждането на инсталацията.
Кабинетът даде съгласието си Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите (MIGA) да издаде гаранции за вложенията, необходими за изграждането на ТЕЦ Марица-изток 1 (над 1 млрд. евро). Четири банки - ИНГ Банк, БНП Париба, френската Калион и ЕБВР - осигуряват 70% от парите. Останалите 30% са собствени средства на инвеститора - американската компания Ей И Ес.
Български хотел влезе за пръв път сред десетте най-добри хотели в света, партньори на германския туроператор Некерман. Това е петзвездният Ривиера Бийч от Ваканционен клуб Ривиера - Варна.
Боряна Бужашка е новият председател на Главно управление на архивите при Министерския съвет. Тя е доктор на историческите науки, работила е като заместник-директор на Центъра по исторически и политологически изследвания на Висшия съвет на БСП.
Шести блок на АЕЦ Козлодуй бе включен в енергийната система на страната след планов годишен ремонт. Модернизацията на хилядника започна на 27 август и приключи на 18 ноември, два дни преди предвидения краен срок.
Депутатите решиха да удължат времето за разсрочване на задълженията за здравноосигурителните вноски до 31 декември 2005 година.
Чистата печалба на Телеком Аустрия за първите девет месеца на 2005 г. е 375.5 млн. евро. В посочените цифри е включен и финансовият резултат на българския Мобилтел, който бе купен от австрийците в началото на юли.
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и посланикът на Холандия у нас Вилем ван Еe подписаха меморандум за разбирателство. Кралството ще ни окаже помощ по програми за укрепване на институционалния и административния капацитет и въвеждането и прилагането на европейското законодателство.
Дружба Стъкларски заводи стана поръчител на облигационен заем, издаден от гръцкото дружество Юла Гласуъркс. Другите гаранти на емисията са кипърската фирма Гласинвест Лимитид и румънската компания Стиром. Облигациите са на стойност 140 млн. евро. Ценните книжа са регистрирани на ЕuroМТF - фондовата борса в Люксембург.
Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия приема заявки за участие на български фирми в международното изложение за храни и напитки Продекспо 2006. То ще се проведе в Москва от 13 до 17 февруари следващата година. Документите ще се приемат до 29 ноември в централата на агенцията.
Транспортният министър Петър Мутафчиев ще открие на 20 ноември новия офис на звеното за изпълнение на проекта Дунав мост 2.
Глобул приключи и третото тримесечие на годината с положителни финансови резултати. През юли, август и септември телекомуникационната компания е регистрирала приходи от 157 млн. лв., с 57 на сто повече от със същия период на 2004-а. Чистата печалба на мобилния оператор достигна 32 млн. лв., докато преди година бе регистрирана загуба от 120 млн. лева.
Метрополитен АД пусна нови мотриси в софийското метро. Те отново са руски, но от ново поколение - неръждаеми, с нов дизайн, управление и автоматика, и побират повече пътници. Цената на една композиция е около 3 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във