Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Хонда" напуска Острова

Заводът на Хонда в Суиндън (сн: BBC)

Японският производител на автомобили Honda планира да затвори завода си в Суиндън през 2022 г., като постави под риск 3500 работни места, съобщава BBC, позовавайки се на свои източници. 

Депутат от консервативната група Джъстин Томлинсън съобщи, че е говорил с компанията, която е потвърдила, че се е консултирала с целия персонал. "Не се очаква да има загуба на работни места или промени в производството до 2021 г.", каза Томлинсън.

Компанията е произвела около 160 000 бройки от модела Civic в Суиндън миналата година, 90% от които са били изнесени за ЕС и САЩ. Това е единствената фабрика на фирмата в ЕС.

Британските синдикати предупредиха, че това ще бъде разбиващ удар за британското производство. Автомобилната индустрия в Обединеното кралство през последните две десетилетия е бижу в короната на производствения сектор. Тя е застрашена от хаотичния Брексит и от твърдия подход, възприет от премиера Тереза ​​Мей, алармират още синдикатите. 

Освен моделите Civic, заводът на "Хонда" произвежда VTEC турбо бензинови двигатели и дизелови двигатели i-DTEC.

Според Sky News Брексит е един от факторите за решението. Официално и компанията, и британското правителство отказват коментар по темата.

Конкурентът на "Хонда" - "Нисан" също посочи Брексит като една от причините, поради които преустанови плановете си за разширяване на своето производство във Великобритания. През последните месеци "Форд", "Тойота" и "Ягуар" също изразяват загриженост от потенциалните рискове след Брексит. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във