Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хонда Моторс "облича" "силата на мечтите" във футуристични модели

На 24 септември през 1948 г. е създадена японската корпорация "Хонда Моторс" (Honda Motor Company, Ltd.), производител на автомобили, камиони, мотоциклети и скутери. От заводите й излизат също автомобили с висока проходимост, плавателни съдове, електрогенератори, корабни двигатели и градинарски машини.

"Хонда" е шестият най-голям играч в бранша в света и втори в Япония след "Тойота", заемайки тази позиция през 2001 г., когато изпреварва "Нисан". Също така компанията е най-големият производител на мотоциклети, както и на двигатели с вътрешно горене в планетарен мащаб.

Едно от обясненията за успеха на "Хонда" е на Гари Хамел и Кейн Пралад от 1987 година. Двамата създават теорията за ключовите предимства на фирмата, като ползват "Хонда" за модел. Те обясняват как тя се възползват в максимална степен от фокуса си в производството на двигатели и задържането й като световен лидер в областта. Като цяло, навлизането на "Хонда" в американския пазар на мотоциклети се преподава като пример в много университети по света. Следващият бурен успех на компанията на американския пазар е при пикапите. През 2006-а тя направи редкия дубъл от награди на списанието Motor Trend с първия си модел Ridgeline, спечелил наградата Truck of the Year и подкрепен от поредното поколение на Civic, който стана Car of the Year.

Мотото на корпорацията е "Силата на мечтите" (The Power of Dreams), но основателят на компанията приживе смяташе, че добрите продукти се продават сами и без реклама. Затова повечето реклами на "Хонда" са предназначени единствено за британския пазар и добиват популярност извън Обединеното Кралство единствено чрез Интернет. Компанията поддържа традицията на нетрадиционни реклами, съответстващи на темповете на развитие на нови продукти и технологии.

Соичиро Хонда е японски инженер и предприемач, и основател на автомобилната корпорация "Хонда Мотор". Той е един от символите на японското икономическо чудо, като благодарение на иновативния си дух, бедното селско момче става създател и ръководител на мултимилионна и мултинационална компания. Соичиро Хонда притежава над 150 регистрирани патента. През 1988 г. той става първият японец приет в залата на славата в Американския автомобилен музей. Наричан е японския Хенри Форд.

През октомври 1946 г. Соичиро Хонда създава "Хонда Гиджицу Кенкюджо" ("Изследователски Институт Хонда"), фирма специализирана в моторизиране на велосипеди чрез поставяне на малки двигатели, станали излишни в армията. Тези велосипеди стават много популярни и скоро фирмата започва да произвежда собствени двигатели. През 1948 г., заедно с Такео Фуджисава, Соичиро основава "Хонда Мотор" и компанията започва да произвежда мотоциклети. Докато Фуджисава се заема с бизнес управлението, Хонда се концентрира върху инженерната част.

Facebook logo
Бъдете с нас и във