Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Холандската Dietsmann купи "Енергоремонт Холдинг"

 Холандската компания Dietsmann официално финализира сделката по покупката на българската "Енергоремонт Холдинг". 97% от акциите на „Енергоремонт”, което е публично дружество, листвано на Българската фондова борса, вече са собственост на холандската компания, която е един от най-големите световни независими доставчици за технологично обслужване на предприятия в сферата на нефтената, газовата, енергетична и добивна промишлености. 3% от акциите остават собственост на миноритарните акционери на „Енергоремонт”. Това бе съобщено на пресконференция в четвъртък на председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Dietsman Питър Кутеман, зам-председателя Жил Рейнарт, регионалния директор за Източна Европа и Латинска Америка Росен Христов и главния изпълнителен директор Теодор Осиковски.

От гледна точка бъдещото развитие на „Енергоремонт-Холдинг“ АД сделката ще доведе до позитиви в няколко направления: диверсификация на клиентите, разширяване на дейностите на компанията и достъп до нови пазари. Теодор Осиковски подчерта, че в резултат на инвестиции, насочени към разширяване на възможностите, компанията от национална може да се превърне в международна.

Дружеството ще има ново име и то ще е съчетание между сегашното и наименованието на холандската компания. Цената на сделката е конфиденциална и участниците в пресконференцията отказаха да коментират темата.

Росен Христов подчерта, че работата започва от утре, а целта е добро представяне на българския пазар. Първата стъпка ще е създаване на информационна система за управление.

„Още от другата седмица започваме внедряването на ERP системи, ефективни процеси за управление и снабдяване. Ще има рефинансиране на оборотния капитал с банки, които работят в България", каза Росен Христов.

Регионалният директор подчерта, че е подготвен силен управленски екип, като голяма част от старите служители ще останат. Той обеща да работят с местните власти в общините и да удвоят парите за благотворителност.

Председателят на УС на Dietsmann Питър Кутеман каза, че холандската компания има интерес към Балканите от една година и са търсили начини за разширяване на дейността си в региона. Бизнесът на компанията се разпростира на няколко континента – в Европа Dietsmann работи във Франция, Италия, Португалия, Белгия, Кипър. Извън ЕС развива дейност в Африка, Латинска Америка, Азия. 

„Правейки проучване, разгледахме няколко възможности и попаднахме на „Енергоремонт“. След месеци преговори с радост обявяваме, че „Енергоремонт“ и Dietsmann ще работят заедно. Dietsmann е сред най-големите холандски инвеститори в България и се радваме, че ще успеем да помогнем за развитието на тази обещаваща европейска страна", коментира Кутеман.

По думите му тя е станала факт и благодарение на правителството на Бойко Борисов, което насърчава стабилна правна среда и така благоприятства икономическото развитие.

Теодор Осиковски призна, че продажбата не е била лесно решение за основните акционери, защото са имали много други предложения през годините.

„Целта не беше осребряването инвестицията, а правилното й развитие”,  категоричен бе инж. Осиковски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във