Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Химко" се продава на безценица

Започна надуването на поредния балон от лелеяната мечта на икономическия министър Драгомир Стойнев за реиндустриализация на икономиката ни. За съжаление обаче хелият за него ще дойде от джоба на държавата (всъщност от нашия, на данъкоплатците), която се кани да купи фалиралия торов завод "Химко"- Враца. Активите на предприятието вече са обявени за продан.


Търгът с тайно наддаване е насрочен за 19 март по искане на синдика на завода Росица Томова след решение на Врачанския окръжен съд. Началната цена е определена на близо 29 млн. лева. Това според синдика е най-актуалната оценка. Тя обаче драстично се разминава с обявената стойност на активите в последния финансов отчет на "оздравителя" на предпирятието "Ново Химко" (отпреди три години), която е 149 млн. лева...?!


Сега евентуалните мераклии да се сдобият с жалките остатъци от торовия гигант трябва да внесат депозит от 2.855 млн. лева. Пет дни след като "купувачът" стане известен, той трябва да плати и останалата част от постигната по време на наддаването цена.


За продан са обявени всички земи, сгради, инженерни и основни производствени съоръжения, оборудване, материални активи и транспортни средства. От обявата става ясно, че активите ще се продават вкупом, а не поотделно, въпреки че в нея е посочена стойността на всяка движима или недвижима вещ - от сградите до бюрата и столовете.


Нека припомним, че още през януари министър Стойнев заяви, че "Химко"- Враца ще стане отново държавно предприятие. Той дори съобщи и "детайли" от бъдещата сделка, като обяви, че крайната цена, за която то ще бъде придобито, е приблизително 50 млн. лева. Даже в изпълнение на този негов "план" в началото на февруари Българският енергиен холдинг създаде свое дъщерно дружество - "Енергийна инвестиционна компания" (100% собственост на БЕХ), в чийто борд на директорите влязоха Делчо Христозов, Илия Иванов и Момчил Ванов. Задачата му очевидно е да "изкупи" (или по-скоро национализира) и оздрави, а може би с надежда впоследствие да препродаде "Химко - Враца" и "Ремотекс - Раднево".


По всяка вероятност това ще е дружеството, което ще спечели търга за торовия завод. Макар че икономическото министерство съобщи, че "в този момент Българският енергиен холдинг е в процес на технически и икономически анализ относно възможностите и целесъобразността на възстановяване производствената дейност на "Химко". Тази витиевата формулировка може би трябва да ни наведе на мисълта, че все още не е взето окончателно решение дали енергийният холдинг или пък някое негово дъщерно дружество ще участват в търга за завода. От пресцентъра на министерството "поясняват", че процедурата е открита и в нея може да участва всеки.


Друг е въпросът дали чрез тази продажба държавата ще си върне дори малка част от парите, които дължи предприятието към държавното дружество "Булгаргаз" (близо 160 млн. лв.) и към Националната електрическа компания (близо 80 млн. лв.), които са и най- големите кредитори на фалиралия завод. А за неизплатените още преди десет години, когато заводът спря да работи, заплати на работници и осигуровки въобще не става дума...


В последните дни управляващите твърдят, че е заявен инвеститорски интерес към предприятието. И обясняват, че най-вероятно изборът ще се спре върху потенциалния купувач, който успее да осигури доставката на евтин природен газ за производството на карбамид, тъй като по предварителни изчисления работата на завода можела да се възстанови с до една четвърт от предишния си капацитет. Което на практика означава 170 хил. т карбамид и 105 хил. това амоняк годишно.


На този етап май единственият реален "купувач" за комбината се очертава да е... държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във