Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХИМКО ПОСРЕЩНА ПРАЗНИЦИТЕ С НОВ СОБСТВЕНИК

Продажбата на 71% от капитала на врачанския торов завод Химко в сряда (23 май) безспорно бе хитът на изключително скучната иначе борсова седмица. Транзакцията на цена от само 15 стотинки за акция осъществи брокер на Първа инвестиционна банка. На борсата се коментираше, че би трябвало да става въпрос за сделка между свързани лица, тъй като според приватизационния договор за мажоритарния пакет от дружеството купувачът Ай Би И Транс ъф Ню Йорк няма право да продава акциите в продължение на пет години, или до 2003 години. Вярно или не, това допускане поне бе повод за логически упражнения между празнично настроените играчи на пазара.
Възможно е сделката да е свързана с предстоящата инвестиционна програма на торовия завод. През месеца Химко взе заем от канадската компания Лавелен на стойност 48 млн. щ. долара. С тези пари през следващите две години ще бъде изградена инсталация за производство на гранулиран карбамид. Така че прехвърлянето на акциите може да цели те да послужат като залог за кредита. Отделен коментар заслужава цената на сделката - тя е показателна за финансовото състояние на комбината. Загубата на Химко за миналата година е 12.737 млн. лв., а нетната стойност на активите му вече е минус 11.842 млн. лева.
Несравнимо по-добре е съдбата на акциите на Албена. След неколкомесечно лъкатушене в диапазона 6.65-6.70 лв. за бройка тези книжа най-после се оттласнаха нагоре. Регистрирана бе сделка за над 250 хил. акции на дружеството. Такива пакети притежават само Албена 2000, Албена инвест холдинг и кипърската фирма Розин инвестмънт. През седмицата книжата на курорта се котираха по 6.80 лв., но по всичко личи, че ще продължат да поскъпват. В сряда на обяд се натрупаха десетина анонса за покупка на над 2000 акции. Срещу това стоеше само един продавач за 1743 бройки по единична цена от 7.20 лева. Важна за посоката на движение на книжата на Албена ще се окаже датата 23 юни, когато ще се проведе общото събрание на дружеството. Тогава акционерите му ще решават дали ще се раздават дивиденти от печалбата за 2000 година.
Оптимистично се разви и търговията с акциите на бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Те полека-лека започват да възстановяват стойностите си след срива им от началото на май. Тази седмица покачването ще продължи със сигурност. Причината е, че инвеститорите, които желаят да купят книжа на комбината са много повече от продавачите. Всъщност в сряда остана да виси само една неудовлетворена поръчка за продажба, и то на ниво от 5.90 лева. Брокерите се поуспокоиха, че няма да има голям натиск от страна на работници, платили на Агенцията за приватизация за преференциални книжа, тъй като по-голямата част от тях вече се контролират или от самата ЛУКойл Нефтохим, или от инвестиционни посредници.
Поевтиняха обаче книжата на фармацевтичните дружества. Част от брокерите са на мнение, че това е следствие от конфликта за търговските марки на Фармахим, разгорял се между Софарма и Балканфарма холдинг. Старо борсово правило е, когато компаниите от даден отрасъл воюват помежду си, да се съкращава позицията в техни акции, коментира един от основните играчи на пазара. Въпреки че книжата на Софарма поевтиняха до 2.05 лв. за бройка, това все още не е най-лошото. Интересът към тях е практически нулев и намерението си да продават са заявили собствениците на над 15 хил. акции. Малко по-различно е положението при най-атрактивното предприятие на Балканфарма холдинг - завода в Дупница. Там се очаква търгово предложение за изкупуване на книжата, останали извън контрола на мажоритарния собственик, и спекулантите гадаят каква ще бъде офертата му. Тя не може да е по-ниска от среднопретеглената цена по позицията за последните три месеца. Така че в близките седмици са възможни опити за изкуствено покачване или понижаване на котировките не само на дупнишката фабрика, но и на заводите в Разград и Троян.
Някои брокери са на мнение, че сега е момента за инвестиции в книжа на компаниите с преобладаващо държавно участие като например Булгартабак холдинг, Благоевград-БТ, Ален мак и Слънчев бряг. Причината е очакването, че в управлението на страната могат да влязат лица, активно участвали на капиталовия ни пазар и заявили склонност при раздържавяването на мажоритарните пакети на тези компании да запазят и интересите на дребните акционери. Ако това се случи, цените на тези предприятия ще скочат значително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във