Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хиляди излязоха на протест заради цените на тока

S 250 0721d191 22f0 4bd1 8b35 51b51c3b2753
S 250 24931f10 a283 4bc3 a1dc 89dcbbc33726

Хиляди излязоха на протест, с искане за реформи и спиране на кражбите, синдикати и работодатели излязоха заедно на протест пред Министерския съвет срещу скока на цените на тока.

Протестиращите обясниха, че настояват за реформи и обективни цени на електроенергията, след което се отправиха към сградата на КЕВР.

„Не искаме да се караме от кого да бъде платена сметката. Искаме сметката да не бъде надписана", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него сметката е надписана с 1,3 млрд. лева и това се дължи на преференциалните цени, с които се изкупува енергията от американските централи, както и фотоволтаиците. Синдикати и работодатели призоваха производителите на енергия да продават на обективни цени - така, както те продават своята продукция.

Евгений Иванов от КРИБ заяви, че от КНСБ са дошли 2000 души, от АИКБ – 2000, а 5 200 са участниците в протеста от КРИБ.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", както и такива с искания за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.

От бизнеса обясниха, че ако в петък се увеличи цената на тока, оттук нататък следват уволнения, закриване на предприятия, на топлофикационни дружества и мини. Работодателите казаха още, че не искат отлагане на поскъпването, а да се задържи токът на същите цени, докато не влезем на свободния пазар, което трябва да се случи от догодина.

Протести срещу цените на тока се проведоха в още няколко града в страната.

В Пловдив над 100 души се включиха в протестно шествие срещу увеличението на тока. Протестиращите са от няколко пловдивски предприятия. Най-голяма е групата от ромски работници от предприятие за почистващи препарати, които са близо 70% от протестиращите.

Протестиращите носеха плакати с надписи „ДА на реформите, НЕ на грабежа", „Ден на траур за българската икономика" и др.

Около 200 души пък се събраха на протеста във Варна. В него се включиха представители на двата големи синдиката КНСБ и „Подкрепа", Моряшкия синдикат, работодатели и работници от радиозавод "Черно море", БМФ, „Булярд корабостроителна индустрия", девненския завод „Агрополихим" и др.

Всички се обявиха категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във