Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Хигиенизаторът" на плаж „Смокините-север“ отнесе глоба от Министерството на туризма

Хората на вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова наложиха глоба на концесионера на плажа „Смокините север” в размер на 3 856 лева. От 2015 г. тази черноморска ивица беше отдадена на концесия на  „Черноморска брегова група” ООД. Дружеството е собственост на созополчаните Иван Иванов и Иван Тодоров, по-известни в Бургаско като „Катинарите”.

Причината е скандалът за разораването на поредната пясъчна дюна, който гръмна преди дни след  като екоактивистът-музикант Васил Гюров публикува няколко снимки във Фейсбук, които показваха багер, който нагазва  дюните с тежка машина. Природозащитници твърдяха, че безобразието е извършено върху защитената територия „Каваците”, върху която има уникални бели понтийски дюни.

Веднага след това Министерството на туризма започна проверка, като обаче уточнени, че първо трябвало да се установи дали са налице незаконни дейности. Възможно било дюните да попадат в концесията на плажа, но можело да става въпрос и за частен имот. След това и РИОСВ-Бургас изпрати експерти , а директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова потвърди, че част от пясъчните дюни са увредени, но нейните служители не успели да издирят извършителя.

Днес вече става ясно, че концесионерите на плажа са отговорни за случилото се и затова от туристическото ведомство им наложиха глобата, която е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение.

Констатирането на неестествено състояние на морския плаж след преминаване на верижна техника представлява неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане“, посочват от Министерството на туризма.

Окръжната прокуратура и екоинспекцията е Бургас също започнаха проверка по случая.

Преди дни концесионерът заяви, че извършва подравняване на предпазните диги и хигиенизация на плажа.

Тогава техния представител Иван Алексиев обясни, че „от това място само сме изхвърлили 6-7 „Ифи“ с боклук. На дълбочина два метра са закопани фекални шахти, отпадъчни и помийни ями. Всичко това нямаше как да го извадим и извикахме трактор. Излезе и канализация от 80-те години, чугунена, която се пръсна из плажа. Чистихме и нея. Извикахме геодезист, това са колчетата на фирма" Шуменски кадастър", с която имаме договор. Тя ни изготви новите скици за заведенията. Оттам ни набиха колчетата. Те са на 2.50 - 3 метра от началото на дюните...Когато това място се разчистваше, присъстваше кадастърът, двама технически сътрудници, които замерваха. Сега това място като се изравни и подравни, то се оказа широко и голямо. Хората мислят, че ние крадем пясък“.

В хода на препирнята се появиха и някои любопитни подробности, като например, че до разораното място е поставена внушителна каравана, а обитателят на тази луксозната екологична къща пристигал тук  с внушително возило и се дразнел, че  му се налагало да прави маневри върху пясъчната дюна, за го да разположи удобно. Освен това дюната му пречела на гледката към залива…

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във