Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХАЗАРТЪТ ВЪРВИ И БЕЗ ПОСТОЯНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ

Колко дни обикновено продължава един конкурс за работа, пък бил той и за председател на държавна комисия? Мнозина сигурно биха посочили не по-дълъг срок от един месец. Колкото и да изглежда странно обаче, финансовото министерство вече пети месец не огласява резултатите от обявената на 29 май надпревара за постоянен шеф на хазартното ведомство. До конкурса се стигна, след като небезизвестният бивш председател на Комисията по хазарта и лидер на един от многобройните земеделски съюзи Георги Петров излезе в пенсия. Назначеният със заповед на министър Пламен Орешарски за негов заместник Огнемир Митев пък се задържа на поста едва няколко дни, тъй като стана ясно, че в миналото е имал проблеми с правоохранителните органи. След като бе публикувана обявата за конкурса, за временно изпълняващ длъжността председател бе назначен Димитър Терзиев. И както често се случва в българската административна практика, временното решение се оказва доста трайно.
Мистерията около дългото протакане на избора на хазартен шеф се допълва от факта, че дори предварителната селекция (включваща разработка на концепция и устно събеседване) все още не е приключила. От Министерството на финансите съобщиха за в. БАНКЕРЪ, че интервютата с допуснатите до втория кръг кандидати са се провели на 4 септември. Мераклиите са били препитани по едни и същи въпроси, след което на членовете на комисията по избора е била предоставена възможността да направят комплексна оценка на качествата им. Тоест да оценят по петобалната система всеки един кандидат, като крайният резултат бъде умножен със съответен коефициент според тежестта на отделните критерии. Но месец и половина след провеждане на събеседването това все още не е сторено. Според юридическия отдел на финансовото министерство не може да се говори за фатално забавяне на процедурата и за нарушаване на разпоредбите на Кодекса на труда. Аргументът на правистите е, че в норматива е посочен единствено срок (в рамките на три дни), в който претендентите трябва да бъдат уведомени за резултатите, след като надпреварата приключи. И няма изрична разпоредба, която да задължава комисията да се произнесе по-бързо.
Така или иначе, протакането е повече от очевидно и едно от логичните обяснения за него са апетитите на трите политически сили в управляващата коалиция да контролират и Комисията по хазарта, и случващото се в бизнеса със залози. Според източници, близки до държавната администрация, в момента няколко партийни и икономически лобита водят борба, за да наложат своя фаворит. Многобройни публикации в пресата нарочиха вече бившия говорител на Централната избирателна комисия Александър Александров за човека на БСП в състезанието за шеф на хазарта. Самият Александров често може да бъде видян в залата на червената парламентарна група в Народното събрание. Депутати от левицата изтъкват, че най-сериозният застъпник за кандидатурата на ексговорителя е завърналият се преди време при социалистите бивш член на Евролевицата Бойко Радоев. Но независимо че работата уж била опечена, Александров все още не е подписал договор с финансовия министър.
Междувременно в публичното пространство се завъртяха имената на още няколко претенденти. От втора позиция например изчаквала своя час бившата изпълнителна директорка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. Тя се ползва от подкрепата на НДСВ, а напоследък съумяла да спечели и доверието на ДПС. Както е известно, хазартът е под прякото наблюдение на заместник-министъра на финансите Нахит Зия. Твърди се също, че партията на Ахмед Доган има и свой втори кандидат в лицето на споменатия вече експерт от хазартното ведомство Огнемир Митев. Въпреки рекордно краткия си мандат като председател там той отново участвал в конкурса. За негов застъпник пък се сочи депутатът от ДПС и председател на икономическата комисия Йордан Цонев. Пълна изненада би било и ако никой от кандидатите не е свързан по някакъв начин със собственика на Нове Холдинг Васил Божков, който е един от основните играчи на хазартния пазар у нас. Според хора от този бизнес Божков не би имал нищо против, ако сегашният служител на хазартната комисия Симеон Симеонов успее да се пребори за председателското място.
От пресцентъра на Министерството на финансите отрекоха да има каквато и да е политическа намеса в конкурса. В изпратеното писмено становище до БАНКЕРЪ се отбелязва: Като политически назначения могат да се третират само тези в политическия кабинет на министър Орешарски. Всички останали назначения в министерството следват законовите процедури, описани в нормативната база.
Във всеки случай, докато управляващите са съсредоточили вниманието си в президентските избори, опозицията вече на няколко пъти алармира за някои любопитни решения на Комисията по хазарта, взети в периода на безвластие. С едното от тях се променят правилата за организирането на тото и лото игри. Става дума за отпадането на ограничението, което не позволяваше на даден оператор да организира две различни игри в едни и същи помещения. По този начин сега, да речем, контролираното от Васил Божков Евробет ООД, което получи миналата година лиценз за играта Еврошанс, конкурираща ТОТО 2 на държавния тотализатор, ще може да я организира в изградените вече пунктове на букмейкърската къща Еврофутбол ООД. В нея Васил Божков притежава 51 на сто от дяловете чрез фирмата си Евросъдружие. По една случайност корекцията в правилата е направена на 18 май тази година - последния ден от мандата на Георги Петров. Дребна подробност е и, че през 2005-а Евробет отложи старта на новата си игра заради забраната да използва инфраструктурата на Еврофутбол. След решението от май тази година компанията обяви, че започва да набира персонал и в най-скоро време Еврошанс ще тръгне. Според депутата от ДСБ Нено Димов, ако това се случи, опасността от фалит на цифровите залагания на държавния тотализатор става съвсем реална. Димов каза още, че след появата на Еврошанс тотализаторът ще се окаже в неравни условия спрямо частната компания Евробет, тъй като тя няма да прави задължителните за тотото отчисления за подпомагане на спорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във