Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хазартният бизнес обвини Валери Симеонов в лобизъм

От игралната индустрия обвиниха в лобизъм председателя на НФСБ Валери Симеонов, който предложи до 2025 година да бъдат затворени всички казина, освен тези в петзвездните хотели по курортите и в близост до граничните пунктове.

В писмо до медиите от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите на игралната индустрия (БТАПОИИ) се възмущават за това, че такива важни промени се правят без предварителна дискусия с бранша. Според тях предложенията на Симеонов ще доведат до загуба на работни места и ще отворят широко вратата за нелегалния хазарт.

"Мярката ще доведе и до пренасочване на потребителското търсене от родния пазар към съседни страни, където няма подобни ограничения и респективно - до загуби за българската държава. Ограниченията, предлагани в законопроекта на Валери Симеонов, ще доведат до експоненционално намаляване на приходите в държавния бюджет от данъци върху хазарта“, смятат още от БТАПОИИ.

От асоциацията са на мнение, че промените в Закона за хазарта са в полза само на големите хотели по курортите, които ще имат право да имат казина.

Това са поредните предложения за поправки в Закона за хазарта, внесени Симеонов. Той беше инициатор и на забраната на частните оператори да продават лотарийни билети. В мотивите към новите текстове се посочва, че се продължава философията за ограничаване на хазартната зависимост.

От организацията изпратиха отворено писмо до Народното събрание, в което подкрепят предложенията на ГЕРБ във връзка със Спортния тотализатор. Управляващата партия иска държавното ТОТО да може да организира всякакви лотарийни игри, а спортният министър да предлага на Министерския съвет начин за разпределяне на приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във