Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХАСКОВСКИТЕ ВРЪЗКИ В АП

Христо Бисеров влиза в голямата политика, без да се усети, както сам заявява в интервю за в.БАНКЕРЪ. Всичко започва през 1989 г., когато изгражда в родния си град Хасково местната организация на Съюза на демократичните сили. Звездата му обаче показва първите си светли лъчи през 1991 г., когато разцепва Зелената партия и като председател на новата Консервативно-екологична партия влиза в НИС на СДС. И до днес не е ясно дали моменталното му избиране във вътрешнопартийната комисия по етика е сляп късмет, или въпрос на премислени връзки с когото трябва. В онези времена тъкмо Комисията по етика съхранява всякаква информация за сините лидери от национален и местен калибър. На практика точно тази информация се превръща в най-големия ресурс на бъдещия партиен кадровик. С този скъпоценен багаж адвокатът от Хасково започва да плете мрежите и в синята организация, и извън нея. Постепенно хората му плъзват навсякъде. Първо из СДС, после из икономиката на държавата.


Особено показателен е случаят с Агенцията за приватизация. Първоначално Бисеров вкарва там свой човек не толкова за да приватизира, колкото да контролира и да събира информация за ресора, в който така или иначе големите решения вземаше Александър Божков.


Връзката на Бисеров със Захари Желязков датира още от началото на 90-те, когато Желязков е съдия в Хасково. След отстраняването на Александър Съботинов от директорския стол в агенцията главният секретар на СДС успя да се пребори на него да седне именно хасковският магистрат. Топлата връзка с АП не се заключава единствено с Желязков. От Хасково е и шефката на дирекция Сделки 1 Ирен Вълева, подвизавала се и като младши съдия в окръжния град. Оттам е и бившата заместник-началничка на споменатата дирекция Елена Шопова. Атанаска Бозова, началник на дирекция Следприватизационен контрол в агенцията, по професия учителка по химия, е родом от Първомай, но пък е започнала трудовата си биография в Хасково и е добра приятелка с Петя Желязкова. От първомайския край е и заместник-директорът на АП Илия Калоферов, но се твърди, че бързото си напредване по йерархичната стълбица дължи на дружбата си с Бисеров. Не е за пренебрегване и ключовата съветничка на Желязков - Таня Кованлъшка, която е негова колежка от университета и днешен важен фактор при вземането на крайните юридически решения.


Много се изписа и за връзките на Христо Бисеров в друг ключов сектор - митниците. Бившият шеф на свиленградската митница Павел Лилянов го обвини, че парите от контрабандния внос отивали директно в неговите джобове и в тези на партията и че имал половин милион долара на сметка в кипърска банка. Бисеров отрече възмутен.


А иначе партийният строител от Хасково не блести с богато въображение. Всичко около него изглежда скучно. Скучен среден ръст, скучно прошарен за възрастта си, скучни лаконични фрази пред микрофоните. Скучно, в рамките на допустимото, облекло. Всичко при Христо Бисеров е в границите. И толкова скучно, че чак става неестествено и любопитно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във