Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Харчове без надзор

Абонирана за държавни поръчки фирма получи коледен подарък за над 30 млн.лева

С над 30 млн. лв. държавата "подпря" коледната трапеза на частното дружество с ограничена отговорност "Аполо". Това става ясно от регистрирания в агенцията за обществени поръчки дни преди празниците (на 16 декември 2015-а) договор. Той е сключен между Югозападно държавно предприятие и частната фирма, собственост на Веска и Никола Цветанови. За скандалната обществена поръчка в. "БАНКЕРЪ" писа още в края на октомври миналата година под заглавие "Горските с дрехи за 31 млн. лева".

Търг не е имало - това става ясно от официално публикуваните документи по сделката. Контрактът е подписан с единствения кандидат, явил се на предизвестеното още с обявяването на поръчката състезание - компанията на семейство Цветанови, известна с печеленето на големи обществени поръчки, финансирана с държавни средства. Стойността на

предколедния договор

е 25 800 000 лв. без ДДС. Любопитното в случая е, че тази сума до стотинка съвпада с посочена като "прогнозна" в обявлението за самата поръчка от 9 октомври миналата година.

Очевидно единственият участник в това "състезание" е бил доста добре информиран за изхода му, след като не е сметнал за необходимо да прави "компромис" и да намали "прогнозната" цена дори и с двайсетина лева. Макар че, според критериите за оценка на кандидатите, тежестта на ценовото предложение е най-голяма.

Цялата история е повече от смехотворна, тъй като още с обявяването на поръчката вестникът ни предрече кой точно ще я спечели. Аргументите ни се доказаха по безспорен начин.

Що се отнася до

капана на предизвестения избор

- той на практика "щракна" още с формулирането на повече от любопитните подробности в самите условия на "конкурса". Тук е моментът отново да ги припомним.  

Като изключим задължителната гаранция за участие - на сума, която е 101 000 лв., дружествата кандидати трябваше да разполагат с не по-малко от 5 млн. лв. финансови ресурси. С други думи, предварително беше сложена "цедка" за по-малките фирми - да "не се пречкат" на предварително избрания фаворит.

В текстовете на обявлението се беше "промъкнало" едно, меко казано, безумно условие, на което могат да отговорят само отбран брой компании у нас и което на практика предрешаваше крайния избор. То беше записано така: "Участникът (или участник в обединението, ако кандидатстват група от данни) или техни подизпълнители следва да имат опит, съответстващ на предмета на поръчката. И по-конкретно кандидатите трябва да са изпълнявали доставки с еднакъв или сходен предмет като този на настоящата поръчка. А обемът им да е включвал изработката и доставката на следните артикули: минимум 5000 бр. мембранни униформени шуби и/или мембранни униформени якета, минимум 5000 мембранни униформени панталона, минимум 5000 представителни костюма, минимум 5000 униформени памучни панталона, минимум 10 000 униформени ризи - теренни и/или представителни, минимум 10 000 униформени шапки. Доставките трябва да са извършени през последните три години, считано от датата на подаване на офертата."

Това изрично условие (за трите години) директно бетонираше именно откровено предрешения избор.

И автоматично го сведе до… една-единствена фирма. Но това не беше всичко - в тръжната документация бяха включени и

някои "особени условия"

Между тях превес беше даден на кооперации и дружества, работещи с хора с увреждания. С други думи, достатъчно е участникът в процедурата да посочи, че ще ползва като подизпълнител такива кооперации, дори ако това включва единствено зашиването на копчетата. И той беше призван да ползва допълнителни преференции, тъй като "поръчката е запазена за предприятия" за хора с увреждания.

Фирма "Аполо" вече не е било обект на наше разследване. Това частно дружество не за първи път попада в обсега на вниманието ни. Преди две години (в бр. 51 от 20 декември 2013-а) в. "БАНКЕРЪ" публикува свой текст под заглавие "Горските с обувки от "Маноло Бланик". В него подробно описахме друга скандална обществена поръчка, спечелена отново от същото частно дружество. С документи и факти доказахме, че изсипаните  от държавата в сметките му над 11 млн. лв. са били похарчени за облекло и обувки на служителите на горските стопанства у нас срещу сериозно завишени цени. Нещо повече, представихме и снимков материал, който доказваше, че служебните обувки, които фирмата  продаде на държавните лесничейства, не са български, а са внесени от турския призводител "Якуноглу", който преди години доставяше специализирани (и доста по-скъпи) ботуши за британската армия на цени, по-ниски от тези, които българската държава плати за обикновени обувки у нас. 

Веднага след нашата публикация по сигнал на гражданското сдружение "Асоциация за борба против корупцията в България" държавното обвинение уж започна разследване, което продължи близо две години. Само ден преди обявяването на сегашната обществена поръчка  (на 8 октомври) Градската прокуратура оповести отказа си да образува досъдебно производство (№4400/2014). Така, в навечерието на наддаването, реномето на тази фирмата се оказа непорочно… А чиновниците от държавното дружество - отличници.

А заключенията на държавното обвинение за "изчерпателност" на разследването се основават основно на предоставените документи от ДП "Югозападно държавно предприятие", свързани със законосъобразността на процедурата. Нещо, което чисто формално е спазено и което ние никога не сме отричали. Но както всички знаем - дяволът е в детайлите А те в тази поръчка бяха повече от достатъчни, за да бъде установено, че тя е

подготвена за специален човек

Сега историята се повтаря за пореден път, но "материалният интерес" тук със сигурност е значително по-голям. Все пак става дума за харч на държавни пари от 30 960 000 лв. с ДДС. Това е сумата, която ще "се влее" в сметките на фирма "Аполо" през следващите три години, какъвто е срокът за изпълнение на договора. Както още през октомври миналата година посочихме при поръчката за "Изработка и периодична доставка на униформено представително и теренно облекло" за нуждите на шестте държавни горски предприятия, бяха поставени доста "специфични" условия, които на практика свеждаха избора на изпълнител до… един.

Основателността на това подозрение вече е факт. Всички тези милиони левове ще бъдат похарчени, за да бъде осигурено зимното и лятното униформени облекла на горските. Става дума за шуби, костюми, ризи и вратовръзки, както и... за термобельо.

От  документите за поръчката става ясно, че тези облекла ще бъдат предоставени на 2464 мъже и 1291 жени (бройката е подадена от различните горски стопанства). Или за не повече от 4 хил. души, които са заетите в сектора на горите. Още преди да се чуе финалният акорд на този водевилен търг, ние пресметнахме, че годишно всеки от горските служители ще получи работно облекло на стойност близо 4 хил. лева! Тази сума, според компетентни нашенци, е впечатляваща дори за харчовете за облекло, които прави брокер от лондонската борса например.

Но институциите, които би следвало да проверяват как държавните чиновници харчат нашите пари, едва ли ще си направят труда да сравняват цените на артикулите, с които фирма "Аполо" ще облича горските в близките три години, с тези на производителите не само у нас, но и в околните ни държави. Вероятно ще сведат проверките си до формалната законност на процедурата. А тя, както знаем, със сигурност е "изпипана". И едва ли е станало без помощта на "външни консултанти".

И в крайна сметка резултатът отново ще бъде едно на нула, но не в полза на държавата, а само на отбран кръг нейни обитатели.

Често висши държавни функционери обвиняват журналисти в прекалена, дори болестна "подозрителност". Но този и подобни случаи навяват на мисълта, че негово величество чиновникът едва ли скоро ще ни предостави възможността да се "излекуваме" от нея...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във