Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХАНОВЕР КООП СИ ТЪРСИ МЯСТО СРЕД ФАВОРИТИТЕ

През миналата седмица (24 април) собствениците на Хановер КООП България приеха бизнесплан, с които смятат в близко бъдеще да превърнат компанията си в един от основните играчи на нашия пазар. Една от първостепенните задачи е да се привлекат за клиенти всички структури на кооперативния съюз, споделиха застрахователните мениджъри на компанията. Става дума за над 1300 кооперативни организации с повече от 3000 стопански обекта. Ако тази идея бъде осъществена, компанията си гарантира един много успешен старт на българския пазар, смятат в застрахователните среди.
Хановер КООП България получи лиценза си в края на миналата година на 20 ноември. Нейни акционери са Ейч Ди Ей и (HDI - Съюз за гражданска отговорност на немската индустрия) и Централният кооперативен съюз (ЦКС). Историята на концерна Ейч Ди Ай води своето начало от 1903г., когато дружеството започва като индустриален застраховател във Франкфурт. През 1966 г. седалището на компанията се премества в Хановер. През същата година е учредено и акционерно дружество Хановер Ре, петата по-големина презастрахователна компания в света. Отново през 1966 г. в концерна се влива немската животозастрахователна компания Аспекта със седалище в Хамбург. През последните 10 години Ейч Ди Ей е сред десетте най-мощни и влиятелни компании в Германия, а през миналата година дори зае престижното трето място. Премийният приход на концерна през 1999 г. достигна впечатляващите 18.2 млрд. г. марки.
Хановер КООП България не е първата и единствена инвестиция на Ейч Ди Ей у нас. Чрез дъщерната си компания Хановер Ре немските презастрахователи закупиха преди четири години малко над 9% от акциите на Булстрад-ДСК-Живот. За сблъсък на интереси не може и дума да става, категорични са застрахователните мениджъри на двете компании. И това е така най-малко заради факта, че едното дружество е животозастрахователно, а другото ще търси реализация на общозастрахователния пазар.
Основното, с което се занимава дружеството за петте месеца, откакто има лиценз, е да създаде екипа си, обяснява пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на компанията Ружка Величкова. До момента дружеството е открило шест офиса в страната, в градовете Велико Търново, Плевен, Ловеч, Добрич, Стара загора и Бургас.
До края на годината имаме намерение да открием поне още четири представителства, обяснява Ружка Величкова. За българо-немското застрахователно дружество работят освен около 30 щатни служители и над 130 застрахователни посредници.
При продажба на полици застрахователната компания ще разчита и на клоновата мрежа на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Идеята на собствениците на кредитната и застрахователната компании е след време във всеки офис на банката да има гише, на което ще се продават и застраховки. Обмисля се и вариантът да бъдат създадени и пуснати в продажба много смесени застрахователно-банкови продукти, но тази идея ще се реализира след време. В момента Хановер КООП България предлага девет от предвидените в закона 18 основни вида застрахователни услуги. Броят на самите продукти на българо-немското застрахователно дружество е осемнадесет. Това са застраховки на имущество, на автомобили, на селскостопански култури и животни, на товари по време на превоз и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във