Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХАМПАРЦУМЯН ЗАПОДОЗРЯ ЗАГОВОР ОКОЛО КОРПУСА НА ИПК РОДИНА

Редакционният корпус на ИПК Родина ще си остане все така недовършен още дълго време. И двата търга за неговата продажба, които организира Агенцията за приватизация - в понеделник (28 май) и четвъртък (31 май) - се оказаха неуспешни. Нито един от тримата потенциални участници в тях - София Принцес хотел, Балканфарма холдинг и Имоконсулт, не се включи в наддаването и не внесе искания депозит. В понеделник в залата на улица Аксаков в уречения час присъства управителят на Имоконсулт Иван Ангелов, но единствената му цел като че ли бе да прикове медийното внимание към себе си. Това той постигна без особени проблеми, като се има предвид, че представителите на другите двама кандидати не са особено словоохотливи.
Не е изключено претендентите за редакционния корпус да са се наговорили да не се явят на търговете, за да се намали минималната цена от 7 млн. лв. при следваща продажба, заподозря бдителният Левон Хампарцумян. България е малка страна и това може да се случи, добави изпълнителният директор на АП. Изглежда, затова представители на агенцията споменаха в четвъртък, че се подготвя нов търг, на който минималната цена ще бъде още по-висока. Мисълта, че може да се намери купувач за повече пари, при положение че и 7-те млн. лв. се оказаха много за потенциалните участници, е доста смела. Но пък може би хората на Хампарцумян имат основание за това и ще успеят да сключат добра сделка.
Слабост на процедурата и според шефа на АП, и според кандидатите бе и късият срок за подаване на оферти.
Изпълнителният директор на Балканфарма холдинг Георг Цветански каза за в. БАНКЕРЪ още преди седмица, че сградата не струва толкова много пари, колкото искат за нея. Той бе категоричен, че неговата компания няма да наддава при тези първоначални условия. Балканфарма холдинг се състезаваше за корпуса с намерението да го преобразува в административна сграда. Но експерти преценили, че тя ще е много голяма за нуждите на холдинга.
Иван Ангелов, шефът на Имоконсулт, бе на друго мнение. Той смята, че редакционният корпус заслужава 7-те млн. лв. и неговата фирма е готова да ги даде. Проблемът е, че даденият от АП 30-дневен срок от обявяването на решението за продажба до датата на търга е твърде кратък. Имоконсулт се интересува предимно от горните етажи на сградата, които смята да отдава под наем. А за долните три, които стават за конферентни зали, ще търси инвеститор. Вече се водели преговори за съвместно участие в бъдещите търгове за корпуса с две чуждестранни фирми. Имоконсулт е 100% собственост на австрийската Фолксбанкен групе, която в момента строи бизнесцентър на столичния булевард Тотлебен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във