Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хампарцумян прогнозира бум на потреблението и инвестициите

Левон Хампарцумян

Това, което ни очаква, е бум на потреблението и на инвестициите. Икономиката ни не е пострадала толкова, колкото бяха очакванията. Същевременно инфлацията ще се покачва плавно и за дълго време, без да стане хиперинфлация. Тома обясни банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Според него това  добре за хората, тъй като и заплатите им ще се покачат и потреблението ще се повиши.

След ограничаването за повече от година на хората им се живее по начина, по който го правеха и преди пандемията, каза Хампарцумян и затова очаква бум на потреблението. България заема едва 0,4-0,5% от стопанския оборот на Европейския съюз, а може да има и по-голяма част, смята банкерът.

"Това, което може да ни очаква, е период на относително висока инфлация – продължителна, но не хиперинфлация. Цените бавно вървят нагоре, но това не е непременно лошо. За България означава, че на тези хора, които сега влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите ще имат по-високи доходи и ще плащат по-високи данъци на държавата. Въпросът е това да се държи в определени граници и да не излезе от контрол“, коментира Левон Хампарцумян.

Той прогнозира, че е възможно поскъпване на кредитите, но няма да бъде рязко и няма да се случи скоро. Това ще се случи през следващите няколко години. Според него най-добрият съвет в ситуацията сега е: не чакайте никой да дойде отнякъде и да ни оправи. Банкерът е оптимист и за финансите в глобален план.

"Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко трилиона долара от Федералния резерв в САЩ - това са само част от умопомрачителните суми парите, които централните банки по света изливат в икономиките за справянето с финансовите последици от коронавируса. Никога досега не са печатани толкова много пари и затова е интересно какви последици ще има върху инфлацията", коментира Хампарцумян.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във