Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Халба бира на ден срещу стареене и стрес

Свойствата на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса. Резултатите от научни изследвания потвърждават, че умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0.5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), съобщават от Съюза на пивоварите.

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Това откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.

В тази връзка е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а само лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване. Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1.5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0.1 - 6 g/100 ml). Мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2.5 mg/100 ml, а във виното - 0.1-0.4 mg/100 ml. Не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното - 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът намалява стреса и „отключва” ендорфините, които са хормоните на щастието.

В съвременното общество се счита, че стресът причинява едни от най-страшните дегенеративни заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови и др. чрез формиране в човешкия организъм по време на дишането и метаболизма на реактивни кислородни видове. Това е и основната причина пивото да се препоръчва като един от най-ефикасните натурални антидепресанти. Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Благодарение на изследванията на пивото и неговите свойства върху здравето и начина на живот на всеки от нас, темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората. Затова и изследванията върху потенциалните положителни ефекти от умерената консумация на пиво все повече интересуват научната общност и българските учени също разширяват изследванията си върху качествата на българската бира.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във