Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гърция се върна към икономически растеж през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Гърция е отбелязал растеж от 0.4 процента през първото тримесечие на годината в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г., предаде АФП, като се позовава на данни на националната статистическа служба, която ревизира първоначалната си оценка за спад, публикувана в средата на май.

Тази новина бе оповестена на фона на активните преговори, които води Гърция с кредиторите си - ЕС и МВФ, с оглед решаващо заседание в средата на юни на министрите на финансите от еврозоната.

Според коригираните данни брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0.4 процента през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. за разлика от първоначалните оценки от 15 май за свиване на БВП с 0.1 процента.

Според новите данни брутният вътрешен продукт е отбелязал също растеж от 0.4 процента на годишна база за разлика от първоначално оповестените данни за свиване на БВП с 0.5 процента за една година.

Гърция предвижда нарастване с 1.8 процента на БВП през 2017 г.

На заседанието на Еврогрупата Атина се надява да бъде взето решение за деблокиране на нов транш от международните заеми за страната, което да бъде придружено с начало на обсъждания на мерки за облекчаване на гръцкия дълг, който през 2016 г. възлизаше на 179 процента от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във