Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гърция разреши строежа на газовия интерконектор с България на нейна територия

Гръцкият регулаторен орган за енергетика издаде лиценз за срок от 50 години  на  „Ай Си Джи Би“ АД за независим оператор на газопреносна мрежа. Той е получен официално на 18 юли и касае гръцката отсечка на газовия интерконектор с Гърция (проект IGB).

Лицензът дава право на компанията да започне изграждането на проекта, включително на газопровода и спомагателните съоръжения и оборудване на територията на Гърция.

На 22 май започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Премиерите на двете държави дадоха старт на строителството на интерконектора.

Тръбата е проектирана за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът й може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. По начало идеята е по нея да се доставя по 1 млрд. куб. м азербайджанско гориво годишно. 

Планира се проектът да бъде завършен през 2020 година, а очакванията са да доставя 1/3 от природния газ за страната. Съоръжението с дължина 183 километра ще свърже гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската в района на Стара Загора. 

Строител е гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите също ще бъдат доставени от гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във