Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гърция поиска общ европейски механизъм за газови доставки

Гърция предлага Европейският съюз да създаде европейски механизъм за доставки на втечнен природен газ, за да бъде предотвратена евентуална енергийна криза заради ситуацията в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на радио "Атина". Гръцкото предложение се съдържа в призив до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В писмо до Йотингер гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис е предложил да се създаде механизъм за снабдяване с втечнен газ, който да се ръководи от координационна група по природния газ и приоритетно да се доставя синьо гориво на най-пострадалите от евентуална кризата страни на ЕС.

Енергийното министерство на Гърция оценява като висока вероятността от възникване през зимния период на криза в доставките на природен газ в ЕС, при това значително по-тежка, отколкото тази през 2009 г., когато тя продължи две седмици.

Гръцкият министър на енергетиката в своето писмо предупреждава, че Балканският регион се очаква да изпита по-големи нужди от природен газ в сравнение с останалите части на Европа.

Европа доставя по различни газопроводи от Русия 35-40 на сто от природния газ, като някои страни са зависими почти на сто процента от тези доставки. Гърция получава 60 на сто от природния газ през Украйна и евентуална криза би могла да доведе до срив на доставките и до скок на цените на синьото гориво, смятат в гръцкото енергийно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във