Банкеръ Daily

Със заем от 505 млн. евро:

Гърция планира да стане газов център за региона

Четирите най-големи банки в Гърция обявиха, че са подписали синдикиран заем за 505 милиона евро с оператора на газопреносната мрежа DESFA за финансиране на неговия инвестиционен план, целящ да превърне страната в енергиен център за региона.

Кредитните институции National Bank, Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank подписаха кредитната линия, се посочва в съвместно изявление, съобщава Ройтерс.

Оказва се, че 12-годишният заем ще финансира 10-годишния план за развитие на DESFA, който включва повече от 48 проекта на обща стойност 540 милиона евро за обновяване на инфраструктурата и осигуряване на диверсифицирано газово снабдяване.

В момента през Гърция минават няколко ключови газопровода, нужни за енергийната диверсификация на региона и на Европа. Доставките за газ от Азербайджан също минават през южната ни съседка, а от началото на годината достигат и до нас чрез реверсивна газова връзка.
Гърция има един изграден LNG терминал край Атина и строи втори в района на Александруполис. В него участие ще има и българската „Булгартрансгаз“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във