Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гълъб Донев: Целта е бъдещите пенсионери да имат по-добър живот

"Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери." Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев по повод предвиденото увеличение на пенсиите у нас. Това, което предлага служебният кабинет, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12 ,5%. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%.

"Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев пред Нова телевизия.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила на промяната, ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. "Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 %", поясни социалният министър.

За да получат допълваща помощ, пенсионерите с най-ниски доходи, трябва да подадат декларация в Дирекция "Социално подпомагане". Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във