Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГЪБИТЕ КРИЯТ КЛЮЧА КЪМ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА?

Решението на световните енергийни проблеми може би се крие в един вид китайска гъба, растяща в лабораториите на водещия производител на ензими Новозимес, съобщи американската информационна агенция Блумбърг на 7 ноември 2008 година. Учени от датския гигант изследват гъби и лишеи в Китай, Бразилия, Дания и Съединените щати, за да открият подходящи видове, чрез които царевичните кочани и стеблата на захарната тръстика ще се превърнат в биогориво. Тази алтернатива на петрола е на добра цена и би могла да сложи край на тревогите около световния енергиен глад и свързания с него растеж на цените на хранителните стоки. Новозимес обяви, че ще открие решението до 2010 г. и ще пусне на пазара продукта преди своя основен конкурент Даниско. Ние няма да разрешаваме сегашната енергийна криза чрез използването на хранителни суровини, заяви Пер-Хенрик Граесберг, мениджър в норвежката финансова корпорация ДнБ НОР АСА, който управлява над 200 млн. щ. долара инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Граесберг възнамерява отново да закупи акции от Новозимес, след като продаде своите по-рано тази година, тъй като по думите му разработката на биогорива от второ поколение е един от главните мотиви за инвестиране в този сектор.
Рекордни цени
Рекордните цени на царевицата и житото през 2008-а разклатиха сектора на биогоривата, който разчита основно на субсидии, и доведоха до спад на акциите на производителите на ензими. Стойността на книжата на Новозимес намаля почти наполовина на Копенхагенската борса в периода от август 2007 до средата на април 2008-а и с около 30% в рамките на годината. Те започнаха да се покачват, след като Дюпон, третият по големина химически концерн в Съединените щати, обяви, че планира изграждането на пилотен завод за производството на второ поколение биогорива заедно с Даниско. По-късно в Европейския съюз бяха одобрени нови стандарти за биогоривата, а Организацията за храни и земеделие (ОХЗ) към Организацията на обединените нации призова за задълбочаване на изследванията, свързани с този източник на енергия. През септември 2008 г. главният изпълнителен директор на Новозимес Щен Рийсгаард заяви, че през 2010 г. компанията ще разполага с ензими и с технология, която ще позволява на клиентите й да произвеждат гориво на цена от 2.5 щ. долара за галон. Откриването на подходящите ензими е основният препъникамък в разработката на гориво от нехранителни източници, се казва в изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от юли тази година.
Подем на научните изследвания
През 2007 г. Новозимес разшири изследователския си отдел с 13% и в момента един на всеки 10 от общо 900-те учени и асистенти, работещи в компанията, търси ензима, който би бил приложим в индустриален мащаб. През май 2007 г. микробиологът и директор на отдела за микробни изследвания към Новозимес Венпин Ву развеждаше учените от ферма на ферма в Северен Китай, за да търсят нови видове гъби сред купища гниещи царевични кочани. На моменти обаче резултатите от изследванията са обезкуражаващи поради огромното разнообразие на видовете гъби. До момента учените са установили 480 264 различни вида, но твърдят, че общият им брой вероятно е около 1.5 милиона. Всеки вид участва в определен етап от процеса на гниене с два до 100 различни ензима. Някои гъби растат по целия свят, докато за други температурата, видът почва и надморската височина са от решаващо значение.
Не е толкова лесно да се открие перфектният ензим в природата. Ензимите оцеляват в естествената си среда и вършат своето, но не искат да правят онова, от което ние имаме нужда, твърди Ву. След еднодневно търсене из компостни хранилища в покрайнините на китайския град Чанчун Ву е открил 53 различни видове гъби, от които само една вероятно притежава нужните качества. Учените са тествали ензимите, за да установят колко време е необходимо за разграждането на суровата кафява растителна маса до размера на кафеени зърна и какви захари се получават в резултат на този процес. Освен това Новозимес описва гените на всеки вид гъба с цел да се разработи технология за производството на ензими. Очаква се това да отнеме до шест месеца. След като веднъж бъде установен този процес, учените ще включат гените в бактерии, които имат свойството да произвеждат ензими.
Да препрограмираме природата?
Гъбите и лишеите разполагат с ензими, чрез които се хранят с гниещи дънери и листа. Производителите на биогорива използват тези ензими, за да разграждат карбохидратните съединения в растителните клетки до подобна на супа смес от прости захари (монозахариди). Чрез процес, подобен на варенето на бира, въпросната смес ферментира и отделя етанол. В хода на изследванията обаче учените трябва да преодолеят естествените защити на растенията. Например лигнинът, който се добива от царевични стебла и листа, е изграден от най-жилавите и здраво споени клетки в цялото растение, тъй като задачата му е да съхранява семената за възпроизводство и да ги предпазва от външни атака, най-вече от гъби. Изследователите от Новозимес се опитват да прескочат това естествено за растението защитно средство, набърквайки се в химичния строеж на ензимите и смесвайки различни видове, за да установят дали някоя от комбинациите не би могла да разгражда захарите по-бързо.
Освен с Даниско учените от Новозимес се състезават и с компании, които се опитват да разработват биогорива чрез други методи, като например превръщането на биомаса в газолин под въздействието на висока температура. Ръководството на Новозимес заяви, че компанията е разяснила на своите изследователи колко важно е търсените ензими да бъдат на пазара, преди да бъде разработен друг подобен метод. Ние стимулираме служителите си да бъдат първи на финала. Това е една от битките, които трябва да спечелим на всяка цена, заяви шефът на отдела за проучване и разработка на ензими към Новозимес Педер Холк Нилсен. Остава открит обаче въпросът дали гиганти като Новозимес търсят ключа към разрешаването на енергийната криза по добър и щадящ природата начин? И дали броят на кризите, пред които се изправяме, няма да расте правопропорционално на опитите ни да препрограмираме природата?

Facebook logo
Бъдете с нас и във