Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГТМ - АНГЕЛ БАЛЕВСКИ ПРЕДЛОЖИ 91 МЛН. ЛВ., ХРИСТО КОВАЧКИ И АВСТРИЙЦИТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ КАРНИЯ ЗАВОД

Супероферта бе подадена за 69.99% от капитала на Балканкар-Средец. Това стана ясно, след като шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов представи предложенията на трите фирми, които продължават напред в процедурата. Най-много - 91.1 млн. лв. дава ГТМ - Ангел Балевски ЕАД. Това е над 4.5 пъти повече от цената, първоначално обявена от Агенцията за приватизация (АП) - 20 млн. лева. Дружеството беше създадено специално за приватизацията на карния завод и е собственост на Група технология на металите - Ангел Балевски Холдинг. Другите две оферти са на „Булкари ЕАД, което предложи 61 666 600 лв., и на старозагорското Загора КАР ЕАД, което предлага 35 511 700 лева.
И тримата кандидати са внесли депозит от 4 млн. лв. за участие в процедурата. Офертите им все още не са класирани. Но единственият критерий, по който ще става това, ще бъде цената. Предстои шестчленна комисия на АП да разгледа параметрите, включени в офертите, след което ще бъде изготвен доклад. Той ще бъде представен в агенцията, за да бъде избран купувач за предлагания дял от дружеството.
За в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов заяви, че офертите са надминали очакванията му. Всички участници, които бяха допуснати за участие в процедурата, бяха силни кандидати, въпреки че за някои имаше и съмнения дали са готови да платят по-голяма сума за раздържавяването на Балканкар-Средец.
До процедурата бяха допуснати общо шест фирми, като освен трите подали оферти участваха и Атоменергоремонт ЕАД - собственост на бизнесмена Христо Ковачки, Ремотекс Раднево ЕАД, в чийто едноличен собственик Пролет 21 25% участие в капитала има жената на бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев - Йорданка, както и австрийската A - Tec INDUSTRIES AG. Николов съобщи, че е изненадан от това, че чуждестранната компания се е отказала, тъй като тя е едно от световните имена в бранша.
Многократно бе писано, че най-апетитната част от сделката са терените, върху които се намират производствените мощности на карния завод. Теренът се намира почти в центъра на София, а неговата площ е 122 000 кв. метра. В момента там един квадратен метър струва поне 200-250 евро, което означава, че имотът може да донесе близо 48 млн. лева. За противниците на сделката това беше най-силният довод, че процедурата е опорочена, тъй като срещу минимум 20 млн. лв. спечелилият щеше да придобие земя, която струва двойно повече. Подадената от ГТМ - Ангел Балевски оферта обаче обори тези предположения.
Председателят на съвета на директорите на компанията Красимир Дачев заяви за в. БАНКЕРЪ, че офертата е толкова висока, за да бъде безапелационна и да се разбере, че има и сериозни български инвеститори. Той допълни, че неговата компания не е спекулант и дава обективна пазарна цена за земята, също че купува Балканкар-Средец, за да развива предприятието. Той допълни, че при тази цена дори ако решат да продадат земята, инвеститорите вече ще са платили нейната пазарна стойност, а държавата ще е взела максималното. На въпрос дали той и партньорите му вече се чувстват собственици на карния завод Дачев отговори, че не би трябвало да се получат никакви изненади, но че в България доста смешни неща са се случвали. Купувачите ще финансират евентуалната си покупка чрез собствени средства и със заемни капитали.
Дружествата от Група технология на металите - Ангел Балевски Холдинг са имали през 2005 г. оборот около 144 млн. лева. Когато компанията заяви участието си в процедурата, Дачев каза пред БАНКЕРЪ, че закупуването на Балканкар-Средец е естествено продължение на развитието на компанията. Тогава той допълни и че би било глупаво да се мести карният завод извън рамките на столицата, тъй като в София има квалифициран персонал.
Ако процедурата приключи при тези стойности, това може да се окаже една от най-добрите приватизационни сделки през тази година. Реализацията е въпрос на бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във