Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Групата "Стара планина холд" отчита ръст от 13.8% на продажбите за деветмесечието

Консолидираните продажби на "Стара планина холд" АД за деветте месеца на тази година се повишават с 13.81% до 182.4 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи от бившия приватизационен фонд. Продажбите на дъщерните предприятия се увеличават многократно, производителността, инвестициите и печалбите на дъщерните дружества нарастват значително. Инвестиционният портфейл на холдинга включва предприятия от машиностроенето, електрохимията, парфюмерията и козметиката и текстилната промишленост. "Стара планина холд" се управлява от четиричленен съвет на директорите: Евгений Узунов -
председател на борда, Васил Велев - изпълнителен директор, "Финанс Инвест" ООД и Стефан Николов.

Прогнозите са към края на октомври приходите на компаниите от групата "Стара планина холд" да надхвърлят 203.6 млн. лв. или с 12.47% повече в сравнение с края на десетия месец на 2017-а. Това показват консолидираните финансови резултати и счетоводните данни за най-значителните предприятия от портфейла на холдинга към 30 септември и прогнозите за продажбите към 31 октомври.

Най-силно се представя  "М+С Хидравлик" АД - Казанлък. Производителят на хидравлични системи показва годишен ръст на продажбите спрямо деветмесечието на миналата година от 16.55 на сто. Според неконсолидирания отчет паричните постъпления на предприятието към края на септември са малко над 95 млн. лева. Акциите на компанията са включени в официалния борсов индекс BGTR30, както и в три от индексите на Dow Jones Wilshire indices. Ежегодно компанията попада сред Топ 100 на българските компании с най-големи продажби според класацията на Българската търговска промишлена палата.

Очаква се темпът на ръст на продажбите да се запази и към края на октомври те да достигнат 95.11 млн. лева.

Ямболското предприятие "Хидравлични елементи и системи" АД отчете увеличение на приходите с 11.13% в периода между януари и края на септември до 45.8 млн. лева. Печалбата на фирмата към края на септември е близо 4.4 млн. лева. Предприятието е с дългогодишна история и традиции в проектирането и производството на хидравлични цилиндри. Към момента ХЕС АД работи предимно по заявка и спецификация на клиента.

Прогнозата на мениджърите е за ръст на продажбите с 11.10% на годишна база и те да достигнат 51.6 млн. лв. към края на октомври.

От "Елхим-Искра" АД също отчитат повишение на приходите - с 14.81% до малко над 29 млн. лв. за деветте месеца на тази година. Пазарджишката фирма е производител на стартерни акумулатори, тягови батерии и стационари батерии. Продукцията с марка "Искра" намира реализация у нас и на многобройни чужди пазари.

Мениджърите на дружеството очакват темпът на растеж да се запази и към 30 октомври да бъде 12.67% на годишна база, а продажбите да стигнат малко над 32 млн. лева.

Единствено от "Българска роза" АД - Карлово отчитат спад на продажбите - от 12.28% в сравнение с края на септември година по-рано, като възлизат на 4.4 млн. лева. Печалбата на дружеството през септември е в размер на 103 хил. лв., а за изминалите девет месеца - 533 хил. лева. "Българска роза" е основния производител на розово масло, розова вода, козметика с роза и етерични масла.

Прогнозата от козметичната компания е, че през октомври приходите ще се увеличат до 5 млн. лв., но годишният спад ще се запази на приблизително същите нива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във