Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Група „Холдинг БДЖ“ е на печалба за първи път от 10 години

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първите шест месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. За първи път от десет години, групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и  „Холдинг БДЖ“ ЕАД, показва положителен финансов резултат.

Това важи и самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от присъщата му дейност е 2 201 000 лева. „БДЖ-Товарни превози“ са били на загуба за целия десетгодишен период от 2012 г. досега.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

„БДЖ-Пътнически превози“ отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети спрямо същия период на миналата година.

Паралелно с това, от януари дружествата за пътнически и товарни превози у нас са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във