Банкеръ Weekly

greetings from paradise

Гръм в рая... и всичко е както преди


Изумрудена вода, бели плажове, палми, слънце и уединение. Това са отличителните черти на райските местенца из тропиците. Но има и още нещо неизбежно - рано или късно по тези ширини се развихрят бури и дори урагани. Така е и с офшорните зони, голяма част от които са именно по тропическите острови. През определено време - година или повече - се появяват мащабни разкрития за тези данъчни убежища, надига се световна вълна от недоволство и се повдига въпросът за законодателни реформи. Но много скоро след това вълненията отшумяват и всичко продължава както преди.


Древногръцкият философ Хераклит е казал: Всичко тече - всичко се променя. Но в случая с офшорките има много течове и почти никакви промени. Днес "Досиетата от рая" (Paradise papaers) се представят като уникално по своята същност разкритие - 13.4 милиона документа на адвокатската кантора "Апълби" (Appleby) с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави. Само че през последните години имаше още няколко подобни афери. И всички те бяха разкрити от Международния консорциум за разследващи журналисти. През 2010-а станахме свидетели на т. нар. "Уикилиийкс Кейбъллгейт", когато в публичното пространство изтекоха 1.7 гигабайта данни за незаконни банкови сметки и пране на пари. По-късно, през пролетта на 2013-а, гръмна "Офшорлийкс" - най-голямото дотогава разкриване на подобна информация (260 ГБ). Последваха "Люкслийкс", в което бе замесен Жан-Клод Юнкер, както и "Суис лийкс", разкрило банкови сметки за над 100 млрд. долара в швейцарското подразделение на HSBC. През 2016-а "гръмнаха" "Досиетата Панама" (Panama papers), чийто обем от 2.6 терабайта – архивите на панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca) - ги прави най-голямото изтичане на информация досега. Резултат от цялата тази дандания обаче почти нямаше. Уличените в укриване на доходи и пране на пари нито се уплашиха, нито спряха със скандалните схеми. А и публиката някак привикна с темата и все по-бързо забравя, че данъчните убежища причиняват стотици милиони евро загуби на националните икономики. 

След "Досиетата Панама" мнозина решиха, че най-сетне булото на мистерията с офшорките ще падне. Нароилите се изведнъж експерти по темата започнаха да обясняват, че светът ще ги забрани и незаконните схеми ще бъдат пресечени веднъж завинаги. Но нещата не се оказаха толкова прости. И фактът, че само година и половина по-късно сме свидетели на нова порция разкрития, показва колко мащабна е тази индустрия. Все пак не бива да забравяме, че колкото и много да изглеждат разкритите данни в "Досиетата от рая" и в "Досиетата Панама", те обхващат бизнеса на две компании - "Апълби" и "Мосак Фонсека". А те са само частица от стотиците адвокатски кантори, които се занимават с регистрацията на анонимни дружества по света. Със сигурност сенчестият бизнес и паралелната икономика имат значително по-големи измерения, отколкото си представяме.

Фокусът по-скоро трябва да е върху това, че изтичането на толкова много документи показва пробив в данъчните убежища. На практика те вече не предоставят търсената закрила и пълна конфиденциалност на притежателите на офшорни фирми и сметки. Информацията за тях беше обвита в мъгла - далеч от погледите на журналисти, държавни регулатори и данъчни служби, но вече трудно ще се намери оазис, който да гарантира пълна секретност.

Същото важи и за самите консултанти на сенчестия бизнес. За панамската "Мосак Фонсека" не се смяташе, че е фирма, която се тревожи за имиджа си, поради което след скандала "Досиетата Панама" мнозина я нарочиха за "черната овца" в бранша. Пробивът в "Апълби" обаче е удар в десетката, тъй като дружеството е сред най-уважаваните адвокатски кантори, предоставящи услуги по регистриране на компании в данъчни оазиси. "И ако дори при най-добрите нещата не са както трябва, то изглежда, че цялата офшорна финансова система има проблем", казва Джон Кристенсен от независимата организация Tax Justice Network.

За разлика от Mossack Fonseca, избрала тактиката на мълчанието, адвокатската кантора Appleby се защитава активно и твърди, че не вижда в попадналите в пресата документи никакви нарушения на закона. Нейни представители отбелязват, че са прегледали всички писания за дейността ѝ и не са открили доказателства за незаконни действия - нито от нейно име, нито от клиентите ѝ. Действително, в този бранш обикновено всичко е напълно законно, но невинаги е морално, защото благодарение на различни схеми се избягва плащането на данъци - нещо, което обикновените хора не могат да си позволят. В конкретния случай с "Досиетата от Рая", според вестник "Зюддойче цайтунг", става дума за 7 млрд. евро неплатени данъци. Сама по себе си сумата звучи впечатляващо, но като се има предвид, че става дума за големи бизнесмени и политици, както и за мултинационални компании, това са си направо смешни пари. За сравнение ще припомним, че през това лято Ирландия отхвърли настояването на Европейската комисия да си прибере със задна дата неплатените данъци в размер на 13 млрд. евро от американския технологичен гигант "Епъл" (Apple).

В последна сметка, каквито и разкрития да се правят и колкото и щедро да се обещава, че ще се вземат мерки, не бързайте да отписвате офшорките. Докато съществуват корупцията, контрабандата, търговията с наркотици и оръжие, проституцията... винаги ще има потребност от оазиси за мръсните пари. Впрочем гаранцията, че офшорките няма да изчезнат идва от най-високо ниво. Замислете се кои хора се възползват от юрисдикциите с преференциален данъчен режим, анонимни банкови сметки и недостъпни фирмени регистри? Това са богатите, дори много богатите - бизнесмени, политици, мафиоти...  Всички те движат световната политика или имат силно влияние върху нея и със сигурност няма току-така да се откажат от инструментите на богатството си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във