Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гръцкият парламент е ратифицирал споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Гръцкият парламент е ратифицирал споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, съобщава АНА-МПА.
То е било гласувано като част от проектозакон, включващ и договора за учредяване на Източносредиземноморския газов форум (EMGF) - международна организацияс членове Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина.
"За" проектозакона са гласували депутатите от  управляващата партия Нова демокрация, основната опозиционна формация СИРИЗА и Движение за промяна. Против споразумението са гласували от Гръцката комунистическа партия и партия МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Припомняме, че през юли миналата година българското Народно събрание одобри законопроекта за ратификация на Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция България (газопроводът IGB). Народните представители гласуваха в пленарна зала в пълно единодушие за ратификацията, която се отнася към стабилизирането на нивата на данъчно облагане за срок от 25 години, колкото е периодът на експлоатация на газопровода.

Подобна процедура трябваше да бъде проведена и в Гърция, където споразумението трябваше да бъде одобрено от местния парламент с оглед на това процесът да бъде успешно финализиран и от двете държавикоито отговарят за изграждане на интерконектора.  

Междуправителственото споразумение за газовия интерконектор (IGB) беше подписано в края на 2019 година от министрите на енергетиката на България и Гърция. Основната цел на споразумението е утвърждаване на  подход за разпределение на приходите, които ще генерира газопроводът между двете държави, както и установяването на данъчен режим за периода на експлоатация на интерконектора в рамките на 25 години.

Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция допринася за установяването на предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания ICGB. То включва взаимни ангажименти за строежа на газопровод и за транспортиране на газ, след като проектът бъде завършен. Включени са също аспекти, свързани с данъчния статут на проекта и разпределението на печалбата.

Газопроводът IGB е проектиран за пренос на природен газ между двете страни чрез свързване на газопреносната система на "ДЕСФА" С. А. в района на Комотини, Северна Гърция, и българската газопреносна система на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на Стара Загора. Към момента проектът е завършен на 52% и се очаква да бъде готов до края на 2021 г., заявява гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери "Българският енергиен холдинг" ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия. Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.

Интерконекторът Гърция- България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Междусистемната газова връзка Гърция – България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз.

Източносредиземноморският газов форум е енергиен алианс между Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина, основан като международна организация през януари миналата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във