Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гръцка компания е фаворит за строителството на интерконектора

Гръцка компания и мощен смесен консорциум остават на финала на търга за газовата връзка с Гърция. Става дума за J&P AVAX S.A и обединението между "Боннати", "Главболгарстрой" и "Джи Пи Груп". 

Към момента гръцката фирма е по-вероятния победител, защото е предложила много по-ниска оферта за строителството на интерконектора. J&P AVAX S.A е дала ценова оферта в размер на 144 850 000 евро без ДДС, докато конкурентът им е готов да строи при цена 229 700 000 евро без ДДС, което е с близо 80 млн. евро повече. 

Както "Банкеръ" вече писа, прогнозната стойност на поръчката е 145 млн. евро. 

От българо-гръцката проектна компания ICGB уточняват, че след отварянето на ценовите предложения предстои да се извърши комплексна оценка и тогава възложителят ще оповести крайното класиране и участника, избран за изпълнител. Имайки предвид графика за реализация на проекта, това най-вероятно ще стане до средата на май.

До предишния етап на конкурса бяха допуснати общо пет фирми и консорциуми. Три от тях не са подали ценови оферти: обединението с участието на "Трейс Груп Холд", консорциумът между "ТЕРНА" и "МАКС СТРАЙХЕР" и китайският им конкурент "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко."

Очаква се интерконекторът да влезе в експлоатация до края на 2020 година. Първоначалният капацитет ще е 3 млрд. куб. м синьо гориво годишно, а максималният може да достигне до 5.5 млрд. куб. метра. По трасето между гръцкия град Комотини и Стара Загора ще се пренасят и по 1 млрд. куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз".

Неотдавна премиерът Бойко Борисов изказа желанието си по тръбата да потече и газ от Източносредиземноморския газопровод от Израел до Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във