Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гръцка бизнес делегация идва у нас през юли по инициативата "Три морета"

Предстои следващия месец в София да пристигне гръцка бизнес делегация във връзка с провеждане на инициативата „Три морета“, на която България е домакин. Гърция е важен партньор на инициативата, като по време на събитието ще споделят идеи, свързани с логистичния сектор в региона.

Това съобщи Димитриос Маос, първи секретар по икономически и търговски въпроси към посолството на Гърция в София, който се срещна с председателя на БТПП - Цветан Симеонов дискутираха развитието на търговско – икономическите отношения между двете страни.

По време на срещата са били дискутирани важни технически въпроси, свързани с подобряване на търговията между двете страни, по които БТПП и екипът на посолството работят съвместно.

Пандемичната 2020 г. направи така, че стокообменът между България и Гърция регистрира спад в размер на 5% спрямо 2019-а. По-съществено е намалениев е в износа – със 7.1%, докато вносът е намалял само с 2.1 на сто. Салдото, макар че се свива, остава положително за България и в размер на 347.5 млн. евро.

Износът към Гърция е за 1.86 млрд. евро, като заема дял от 6.7% от общия експорт на България за годината. Пшеница и смес от пшеница и ръж, царевица, Слънчогледово, шафраново или памучно масло, Нефтени масла и масла от битуминозни минерали, различни от суровите и електрическа енергия са сред най-търгуваните стоки.

Вносът е на стойност 1.52 млрд. евро и е с дял от 4.6% от общия импорт. Сред най търсените у нас стоки са били сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали,  нефтени масла и масла от битуминозни минерали,  други тръби и кухи профили (например заварени, нитовани, подгънати или само с доближени ръбове), от желязо или от стомана,  нефтен газ и други газообразни въглеводороди и отломки от мед.

Структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към края на миналата година са в размер на 2.57 млрд. евро. През 2020 г. потокът от преки чуждестранни инвестиции от Гърция в България е в размер на 26.7 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във