Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Грозят ни солени глоби заради наказателни процедури

Служебният екоминистър Росица Карамфилова представи екипа си. Тя очерта три основни приоритета, които ще бъдат част от дейността на ведомството. Като първи приоритет бяха посочени наказателните процедури срещу страната ни. "Към настоящия момент има шестнайсет наказателни процедури, пет от тях са в начален етап, шест са на последен етап, в съдебна фаза има две, а три от процедурите са установени в съда", уточни министърът.

По три конкретни наказателни процедури ще се работи в министерството. Първата е свързана с депата за отпадъци в осем общини. "До 30 септември остават 45 дни, мисията е почти невъзможна, но мисля, че с общи усилия можем да придвижим нещата напред. Проведохме среща със седем общини и кметовете са наясно, че ще трябва да започнат работа по рекултивиране на депата. Силите и ангажиментите, които трябва да се изпълнят, са изключително големи. Заради самото забавяне санкции ще има, мерките са насочени към намаляване на стойността на санкциите" каза Карамфилова.

Втората наказателна процедура е свързана с неспазването на нормите за фини прахови частици. През 2021 г. Европейската комисия образува дело срещу нашата страна и иска да ни бъдат наложени финансови санкции. На 21 септември тази година България трябва да се яви в т. нар. устно състезание, за да докаже, че предприетите мерки дават резултат. Работата на министерството е насочена към тези устни състезания, които ще са в съда.

Следващата наказателна процедура е за стойностите на серния диоксид. Ние сме единствената държава в целия Европейски съюз, която не може да постигне нормата за серен диоксид. Министърът изтъкна, че ако не се постигне определеното позволено ниво, ще ни бъде наложена финансова корекция. "Ние като министерство нямаме желание да затваряме, каквото и когото и да било. Разрешителното определя как едно предприятие трябва да спазва екологичните изисквания, които са постановени", категорична е Карамфилова.

Цел на МОСВ ще са действията по стратегически проекти, сред които е и автомагистрала "Струма". Ще се начертае ясен и конкретен план за действие за ходовете, предприети от възложителите. Очакванията на ЕК са за представяне на график и конкретни стъпки. Ще се работи и по оперативната програма "Околна среда" и Плана за устойчивост и развитие. 

Министър Карамфилова представи заместник-министрите си. Това са Ренета Колева, Петър Димитров и Поля Пенчева. Петър Димитров ще отговаря за управлението на водите. Колева ще се занимава с Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" и дирекциите за опазване на въздуха и на националните паркове. Поля Пенчева ще подпомага Карамфилова в нейната работа.

Следващата седмица към екипа ще се присъедини и още един зам.-министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във