Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Гриша Ганчев: "Нека се надяват"

Независимо от съмненията на някои "експерти" Гриша Ганчев сякаш е готов да плати цели 8 млн. лв. за активите на обявеното в несъстоятелност акционерно дружество "ПФК ЦСКА". Такава сума бе заявена на проведения през седмицата от синдика Дора Милева търг. Макар името му да не фигурира като собственик на официално обявения от Милева  купувач - фирмата "Ред Енимълс" ЕООД, за всички е ясно, че основният играч е Ганчев. Инак, според Търговския регистър, едноличен собственик на спечелилата компания е Иван Велчев. Именно той внесе офертата на стойност близо 8 млн. лв., или почти пет пъти над първоначално обявената цена от малко над 1.6 млн. лева.

Мераклиите, които участваха в наддаването, бяха четирима. Освен победителя "Ред Енимълс" се явиха още "Еко Депозит Сълюшънс" ЕООД, предложило цена от  3 061 000 лв., "Интегрис Лаб" ООД - с оферта от 2 107 000 лв., и "ЦСКА 1948", с представител Никола Газдов , готово да брои 2 588 000 лева.

Според обявлението всички активи се продаваха в пакет. Освен марката ЦСКА в списъка с имотите фигурираха няколко парцела край морето и в Панчарево, оценени общо на 490 410 лева. Предлагаха се също старият автобус на клуба срещу 47 190 лв., служебни автомобили за 23 970 лв., екипи и стоки за 25 050 лв., както и вземания за 88 хил. лева. За самата емблема пък се искаха минимум 900 хил. лева.

Ако сделката бъде завършена, разпределението на платените 8 млн. лв. ще бъде пропорционално на първоначалната оценка на активите. Така за емблемата се падат около 4 480 000 лв., които ще отидат за НАП и Инвестбанк - основни кредитори по признати задължения. Конкретно парите за държавата трябва да са над 4 млн. лева. Останалите 3 520 000 лв. ще са за другите кредитори, между които бивши футболисти, треньори и служители на обявеното в несъстоятелност дружество.

Срокът за плащане на сумата от търга е една седмица, но може да бъде удължен до месец. Ако тя не бъде изплатена, за купувач ще бъде обявено "Еко Депозит Сълюшънс". Тъй като в общественото пространство плъзнаха съмнения, че победителят в наддаването действително ще плати, в. "БАНКЕРЪ" се обърна с такъв въпрос към Гриша Ганчев. Неговата единствена реплика бе: "Нека се надяват, че няма да платим..."

Както писахме още в края на март, тримата неуспели участници са свързани с хора на "Лудогорец". "Еко Депозит Сълюшънс“ EООД, е регистрирана на 5 октомври миналата година с капитал от 50 хил. лв. и до този момент няма регистриран финансов отчет. Според Търговския регистър неин собственик е "ИВЛФ Консултинг" ООД (с 5 хил. лв. капитал) на Диляна Илиева и Росица Вучева, а предметът й на дейност е "събиpaнe и пpeвoзвaнe нa битoви, пpoмишлeни, cтpoитeлнo-peмoнтни и зaнaятчийcки oтпaдъци".

 За представителя на "ЦСКА 1948" - Никола Газдов, се знае, че е син на финансовия директор на "Лудогорец" Теменуга Газдова.

Другият претендент бе столичната фирма "Интегрис Лаб“, създадена през 2014-а с 600 лв. капитал, разпределен на трима собственици - Константин Генков, Красимир Константинов и Николай Томов. Нейният предмет на дейност е "услуги по системна интеграция, трансфер на технологии и внедряване на ноу-хау в областта на информационните технологии и комуникации". От двата й публикувани финансови отчета (през 2015-а и 2016-а) става ясно, че първата година не е работила, а през втората е реализирала оборот от "услуги" на стойност 146 хил. лв., колкото са и разходите й.

Административният  директор на "ЦСКА-София" Милко Георгиев" нарече конкурентите "палячовци", тъй като на всички било известно, че са реални представители на "Лудогорец " и са участвали с трите фирми, наддавайки със стъпка от около 200 000 лева. Но размяната на "любезности" не спря дотук.

"Защо миналото лято, когато предложиха акциите на ЦСКА на Кирил Домусчиев, той не ги взе?", попита Георгиев. "Постараха се тази година да похарчим над 10 млн. лв. бюджет, за да не участваме в Европа. С манипулациите в Изпълкома на БФС не можехме да очакваме реална подкрепа. Имаме определени съмнения в кореспонденцията, която е водена с УЕФА по случая. Ще видим дали ще обжалваме. Убеден съм, че всичко това се дирижира от Разград - форматът на първенството, подизпълнителите, решенията на БФС. Директно казвам - БФС се ръководи от Разград", изтъкна административният директор на "ЦСКА-София".

Никола Газдов пък контрира опонентите си с думите: "Защо с тези пари не оздравиха ЦСКА?"

Интересно дали това ще е краят на тази дългогодишна сага, или ще има още?

Facebook logo
Бъдете с нас и във