Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Грешка е да се върви към диференцирани ставки на ДДС, смята Георги Стоев

Грешка е да се върви към диференцирани ставки на ДДС. Самото администриране на различните ставки ще бъде трудно, а стимулите за участниците в икономиката – много различни. Това мнение изрази икономистът Георги Стоев.

По думите му правилният ход би трябвало да бъде намаляване на ДДС за всички сектори в икономиката. "Разбира се, не от 20 на 9, можеше да почнем с 18, тоест да върнем ДДС на нивата, които бяха преди неговото вдигане от 18 на 22. Просто да кажем: рестартираме обратно икономиката с малко по-ниско ДДС, но за всички участници, не само за един конкретен сектор", подчерта експертът.

През април повече от половината от българските нефинансови предприятия отчетоха спад на приходите от продажби, а 1,6% затварят окончателно врати. Това показват резултатите от бизнес изследването на НСИ. "Април беше първият месец на много сериозно изпитание за българската икономика и това са данни, които покриват точно този месец. Вече разполагаме и с първи данни за месец май, които до средата на месеца показват, че безработните като брой са достигнали близо 300 хиляди, което е с около 100 хиляди повече спрямо началото на пандемичната криза. Тези 100 хиляди са освободени от предприятия, които или фалират и затварят завинаги, или свиват своята дейност. Това са основно фирми в сферата на туризма и потребителските услуги, които бяха най-бързо и най-пряко засегнати“, поясни Стоев пред националното радио. 

Според икономистът всички останали индустрии, включително преработващата промишленост като основен двигател на българския растеж, все още се опитват да запазят своя персонал и да задържат работници, без да ги съкращават. Ако се допусне втора вълна на безработица, това ще са може би още 100 хиляди нови безработни, прогнозира той.

Голяма част от новите безработни идват от сектора на туризма и услугите, но може би съставът на безработните ще се попълни и от хора от производствените предприятия, каза още Стоев.

Няма толкова много търсене на труд в селското стопанство. Дори в регион като Пловдив, който се възприема като "люлка на земеделието" у нас, заетостта в земеделието в областта е 2%, изтъкна експертът "Тоест няма как да освободите 15% заети в услуги за потребители и те да отидат да работят в земеделието, защото то не е толкова трудоинтензивно. Нямаме такъв профил на българското земеделие, няма такова търсене на труд във фермите“, подчерта икономистът.

Според него по-дълги срокове за изпитателните трудови договори биха стимулирали работодателите да създават заетост. Срокът от 6 месеца, предвиден от Кодекса на труда, да стане 12 месеца, препоръчва експертът.

Георги Стоев предлага също да се преосмисли механизмът за вдигане на минималната работна заплата, "ако правителството иска да запази броя на безработните около 300-400 хиляди, а не да минават над половин милион".

Facebook logo
Бъдете с нас и във