Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Греков търси 4 млн. лв. за животновъдите

Министърът на земеделието Димитър Греков свиква спешно Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”, за да намери още 4 млн. лв. в помощ за животновъдите.

Те са недоволни, че управата на фонда е гласувала по-малка сума за бранша по националната схема за подпомагане. Преди дни животновъдите заплашиха, че ако правителството не изпълни обещанията си към тях, ще излязат на протест след 10-ти май.

Окончателно решение за разпределянето на парите няма да бъде взето на днешната среща обаче, а в началото на юни, заяви Греков пред БНР.

„Когато говорим за парите, които животновъдите получават от държавата, има два вида подпомагане, които са независими един от друг. Първият вид е т. нар. схеми за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от Европейския съюз (ЕС).

Вторият вид е държавната помощ, т.нар. de minimis, която използва финансов ресурс от Министерството на земеделието и храните. Държавната помощ е започнала да се прилага от 2008-а година и досега е прилагана само 4 пъти“, посочи земеделският министър.

„През 2014-а година ние взехме едно решение парите да са 11 млн. лв.То беше много спорно и бурно, тъй като действително ние сме обещали на животновъдите тези средства да са 15 млн. лв.

Наличните средства, с които разполагаме във фонда, са 11 млн. лв. Това не означава обаче, че ние ще спрем на тези 11 млн. Така е записано в решението - ние ще търсим още 4 млн. лв., за да можем да достигнем нивата от 2008-а година“, поясни още той.

По думите на Греков част от необходимите пари – малко под 3,7 млн. лв., са налице. „Нали разбирате, че средствата във фонда не са предназначени единствено и само за животновъдите“, посочи земеделският министър. От тези почти 3,7 млн. лв. например малко над 1,3 млн. лв. са предназначени за пчеларите.

Димитър Греков допълни, че при евентуална актуализация на бюджета и при наличието на неразпределени средства във фонда още в началото на юни може да бъдат изплатени още 4 млн. лв. на животновъдите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във