Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гратис от АПИ: До 15 януари пътуваме без винетка

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че ще снабди всички гранични пунктове с апарати за покупка на електронни винетки до края на месеца.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, повечето гранични пунктове в страната ни не са оборудвани с работещи терминали за закупуването на електронни винетки. Това създава големи неприятности на водачите, които влизат в България.

Засега поставени автомати за самообслужване са поставени само на "Капитан Андреево" и "Дунав мост". Повечето винетки са валидни до края на януари, а чуждестранните шофьори са били информирани за покупката на електронни винетки чрез информационна кампания на посолствата, уверяват от пътната агенция. 

Към момента все още няма глобени шофьори без винетки. До 15 януари водачите няма да бъдат глобявани, което означава, че ще могат да пътуват без винетка. След това т.нар. "ТОЛ полиция" ще започне да пише фишове. 

От 7 януари водачите ще могат да си купят винетка чрез системата EasyPay и на гише в големите бензиностанции. 

АПИ спира конвертирането на хартиени винетки в електронни. От пътната агенция твърдят, че има злоупотреби при 33% от конвертираните винетки. "68 винетки са конвертирани за един и същи регистрационен номер на превозното средство. Има и десетки конвертирани месечни винетки за един и същи номер", дадоха като пример на извънредния брифинг. 

В последните дни граждани се оплакаха, че не могат да закупят електронен стикер, купили са два за един автомобил или не са успели да потвърдят преминаването си от хартиена към електронна винетка. От АПИ не отрекоха, че са възможни грешки, тъй като системата е нова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във