Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гражданите и в. „Банкеръ“ спряха градежа в резиденция „Лозенец“

S 250 f73d61ef c8e7 457e 8129 e682b30f1615

Главният архитект на София Здравко Здравков отива на поправителен. След като гражданите на район „Лозенец“ , подкрепени от кмета Константин Павлов категорично се противопоставиха на намеренията на лихтенщайнското дружество „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ ЕООД да започне градежа на балнеоложки комплекс в парка, Здравков беше принуден на преразгледа решението си да разреши този строеж.

Очевидно резултатите от инициираното от кмета Павлов обществено обсъждане на устройствения план на терена, което се проведе в края на миналия месец, са накарали арх. Здравков да размисли.

Планираният строеж в парка на резиденция "Лозенец" е отменен,  това съобщи Павлов  в социалната мрежа.

След като в. „Банкеръ“ пръв повдигна въпроса в публикацията си „Съсипването на резиденция "Лозенец" започна“  (от края на януари), кметът на район „Лозенец“  Константин Павлов, реагира доста негативно на подготвяното легитимиране на бъдещия градеж.  Той успя да наложи в процедурата по узаконяването на новия обект да се проведе обществено обсъждане, за да научат гражданите на район "Лозенец" какво ще се случи с парка на резиденцията и на практика

Сложи прът в колелото

по легитимирането на процедурата за бъдещия градеж.

Окончателните резултати от това допитване, трябваше да ясни до днес (14 август), но очевидно „избистрянето“ на ситуацията в главата на Здравков е дошло по-рано. Особено след като стана ясно, че при първото обществено обсъждане (което се проведе на 31 юли) вече се е очертала единната  позиция на гражданите и неправителствените организации, които са се противопоставили на намерението да бъде  съсипан парка заради ....СПА център. Още повече, че тук няма данни да има минерална вода или пък лечебна кал.

"Да се отвори парка на резиденцията за разходки и културни прояви по примера на Военната академия предложиха живеещи в района, както и активисти на "Спаси София". Други видяха скрит замисъл балнеоложкият комплекс накрая да се окаже луксозна жилищна сграда сред буйната зеленина на парка, това бяха преобладаващите мнения от обсъждането. Почти всички специалисти, от които бяха изискани становища -  от Съюза на архитектите, от Камарата на архитектите, от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и от  Съюза на ландшафните архитекти (бел.ред.  които със заповедта си Павлов е призовал да се произнесат ), а също и  гражданите от квартала очевидно

са обърнали колата на инвеститорите.  

Самите те , седмица след общественото обсъждане са уведомили районния кмет Павлов, че оттеглят намерението си да строи СПА център. Инвестирорът бил взел решение да проведе преговори за предоставяне на парцела на Министерството на отбраната (което стопанисва резиденцията) срещу обезщетяването му, обясни кмета на „Лозенец“ . Той е  благодарил на фирмата за проявената социална чувствителност и гражданска позиция. Павлов казва, че обещава да съдейства случаят да се разреши в интерес на всички.

Инак историята около цялата тази сага е повече от любопитна. Тя беше детайлно разказана от в. „Банкеръ“, но въпреки това ще припомним само малка част от нея.

В началото на годината, става ясно че частна компания,  собственост на  лихтенщайнско дружество има намерение да строи в резиденция „Лозенец“. За да обезпечи желанието на инвеститора главният архитект на София – Здравков , издава заповед точно в суматохата около Коледа - на 20 декември 2019 година. С нея той официално разрешава на „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ ЕООД да изработи  проект за изменение на плана за регулация и застрояване „в териториален обхват УПИ I – резиденция“. Още тогава стана ясно, че крайната цел на това упражнение е получаване на разрешение за строеж и изграждане на балнеоложки комплекс. След като Здравков даде карт бланш на инвеститорите, те внесоха и проекта за бъдещото изменение на плана, който окончателно взриви обществото.

Самото придобиване на този терен също е прелюбопитно. Още преди 20 г. от парка на бившата правителствена резиденция - публична държавна собственост - са отцепени 2.8 3 дка и са определени за частно ползване.  Именно въпросните декари попадат в устройствената зона „Терени за специални зелени площи“ и според Общия градоустройствен план на София върху тях могат да се строят  зоопаркове, ботанически градини, мемориални, етнографски, балнеоложки обекти и т.н.

А амбицията на собственика  „Лозенец Дивелъпмънт къмпани“ бъдещото лечебно-рехабилитационно бижу да бъде сместено на площ от 1120 кв. м, а другите 1680 квадрата да останат за озеленяване.  Ако съдим по параметрите в инвестиционното предложение, одобрено със  заповедта на главния архитект Здравков, сградите ще са две - с височина 10 и 15 метра. Колко обаче ще е реалната разгърната застроена площ, никой нямаше как да знае. Както в. „Банкеръ“ съобши още в началото на годината, причината за това е фактът, че под земята можеха да измайсторят поне още пет етажа, примерно - три за паркинг и два за най-различни "балнеоложки" или търговски нужди.

Очевидно, работата е била опечена, защото разчистването на терена от дървета и храсти беше започнало., въпреки че районната администрация не бяха открити разрешения това да се случва. Оказа се, че съществува някаква преписка, но тя е от 2016 г. и в нея  има едно единствено разрешение на Дирекция „Зелена система“ - за премахването на 12 черни тополи, чиито изсъхнали клони падали по тротоара на ул. "Теодосий Търновски" и застрашавали пешеходци и автомобили.И нито дума за сечта в самата резиденция.

Така или иначе всичко това вече отива в историята . Ясно е че в резиденцията няма да се строи, друг е въпросът, как ще бъде решен въпросът с обезщетенията на собствениците на имота. И как ще бъде оценен той, като се има в предвид, че ако съдим по имотното досие на дружеството ( с което „Банкеръ“ разполага) - на 14 декември 2004 г., имотът е бил купен от "Лозенец дивелъмпънт къмпани" срещу  674 000 евро.

С други думи дошло е време за търговия....

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във