Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Граждани с жалби до омбудсмана заради високите цени на газа

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в която обръща внимание на необходимостта от спешни и адекватни мерки за защита на битовите клиенти на природен газ.

Тя информира министър-председателя, че в институцията на обществения защитник всекидневно постъпват множество жалби на граждани заради екстремно високите цени на природния газ, което налага предприемането на стъпки за справедлива компенсация на тези домакинства.

Проф. Ковачева акцентира върху факта, че след наложения от Народното събрание мораториум на цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия, очакванията на битовите клиенти на природен газ е също да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

 "Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на 2020 г. Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия", пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

"Запозната съм със съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите, озаглавено „Справяне с нарастващите цени на енергията: набор от мерки за действие и подкрепа“. Допускам, че са реалистични посочените в документа очаквания - цените на едро на природния газ да се стабилизират на по-ниско равнище до април 2022 г.", посочва омбудсманът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във