Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Градушките вдигнаха на крак министър Танева

Проблемите затиснаха  новоназначения  министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Още в първите дни на новата й стара служба,  шефката на земеделското ведомство  се впусна да спасява земеделските стопани от пораженията от градушките.

Обследваните към момента  площи и приключените протоколи за нанесените щети само в Северна България показват, че напълно пропадналите  площи с посеви, засягат  72 000 декара.

Работата на експертите обаче ще продължава,  защото това не е краят. Всеки ден все нови и нови територии могат да се окажат под вода. Комисиите за обследване все още не са достигнали до всички засегнати площи. Това може да стане  възможно , когато водата се е оттеглила и може да се установи процента на щетите.  Министър Танева прогнозира , че декарите ще се увеличават.

Миналата седмица (в петък)  Управителният съвет на Фонд "Земеделие"  вече гласува  бюджет за нотифицирана държавна помощ за пострадалите в размер на  четири млн.лева.

Помощта за  земеделците, които са застраховали своите площи  ще е по-висока,  стана ясно от думите на министъра. Това се правело с цел мотивация на повече производители  да се застраховат, тъй като досега те не проявявали особен интерес към този начин на собствената си защита.

Прогнозата за неблагоприятните събития е те да продължат до средата на месец юни. Когато приключим този сезон, ще направим рекапитулация на всички площи и ще бъде финализирана процедурата за обезщетяване, посочи още Танева. Тя обърна внимание на факта, че от всички протоколирани 72 000 декара пропаднали площи, само 900 декара са в райони с противоградна защита.

Танева отиде в Хасково , за да открие  нов команден пункт в Регионалната дирекция за борба с градушките, който ще управлява действията на 27 ракетни площадки. След въвеждането в експлоатация системата, в която са инвестирани над  един  млн. лева, в областта  ще бъдат защитени 1.1 млн. декара обработваеми площи.  Според думите й  характерното за региона е, че над 20 на сто  от тях са трайни насаждения и зеленчуци, а  тук градоносните процеси са много чести.

Министърката подчерта, че след 1989-а,  за пръв път преди малко повече от три години е започнал  проект за обновяване и разширяване на обхвата на противоградната защита в България, която покрива 11.5 милиона декара площи. Очаква се, с присъединените сега, те да  станат почти 14 млн. декара.

Танева отбеляза, че разговорите за споделената финансова отговорност със земеделския сектор още не са финализирани, но през тези години държавата е инвестирала близо 13 млн. лв. за разширяване на обхвата на противоградната защита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във