Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Градус" и Иван Ангелов ще търсят 20 млн. лв. от Илчовски в съда

Фирмата "Градус" заплаши бизнесмена Светослав Илчовски със съдебни искове в размер на 20 млн. лева.  Основният аргумент на "Градус" срещу Илчовски са "безпрецедентните политически и медийни атаки целта на които бе накърняването на безупречния имидж на “Градус“ АД и нанасянето на финансови загуби, както на дружеството, така и на неговите акционери".

В позиция до медиите от компанията казват, че са сезирали Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции, което представлява грубо нарушение на европейски регламент за пазарната злоупотреба. Изчисленията на "Градус" са, че санкцията наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 милиона лева.

Отделно, фирмата  подготвя иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу Светослав Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 млн. лева.

По този начин "сметката" на Илчовски достига 15 млн. лв. 

В лично качество собственикът на "Градус" Иван Ангелов е подготвил отделни искове срещу Илчовски. 

Иван Ангелов е завел и иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, в следствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 000 лв.

Иван Ангелов подготвя иск за вреди срещу Светослав Илчовски на основание чл. 45 от ЗЗД във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество „Градус“ АД, което представлява пазарна манипулация. Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на „Градус“, чийто размер може надхвърли  5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД., казват от фирмата. 

Искове са заведени и срещу Павел Стоименов.

Как се стигна до скандала 

Светослав Илчовски нашумя покрай изслушванията му в Комисията по ревизията в 45-ия парламент, оглавена от Мая МаноловаПри първото си явяване в парламентарната комисия Светослав Илчовски излезе с твърдения, че богати бизнесмени са подарили кюлчета злато на Бойко Борисов, както и че знае коя е "Мата Хари", заснела видеоклипа от спалнята на премиера в оставка. Той обяви, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а "Напоителни системи" го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

Илчовски обвини още собственика на „Градус“ за продажба на зърно на занижени цени, че е плащал рекет за продукцията си, разказа и за клип, който близък до Ангелов пускал на сбирки в ловно стопанство за сексуални издевателства с бизнесмен в затвора, както и плащане на 5000 лева за жена на Борисов.

Шефът на "Градус" Иван Ангелов обвини Илчовски в разпространение на лъжи. Ангелов казва, че не е подарявал кюлчета на Борисов, че не е плащал за жени. Разказа как е получавал помощ от Борисов само във връзка с износа на продукция за Иран, когато в Турция камионите били спрени заради непризнаване на ветеринарен европейски сертификат. Разбра се също, че е играл карти с премиера, както и че реализирал печалба от представената хуманитарна сделка между България и Обединените арабски емирства, при която в страната ни бе доставено солидно количество фурми. После Ангелов смени версията си за фурмите.

И към днешна дата прокуратурата и НАП проверяват твърденията на Илчовски. Самият бизнесмен също бе разпитан от прокурори. 

Вторият проговорил бизнесмен

Споменатият в позицията на "Градус" Павел Стоименов бе вторият агробизнесмен, говорил пред Комисията по ревизията. Стоименов твърди, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, който определя цените и размера на рентите. Картелът бил образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов.

"Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите. Тази компания ни привика, че трябва да ощетим всички собственици в Старозагорския регион през рентите. Не се съобразихме, но станахме жертва на палеж", каза Павел Стоименов.

По думите му през 2014 г. същата група му е откраднала фирмата по електронен път - фирма с 50 000 декара. Ръководството на Агенцията по вписванията не пожелало да съдейства въпреки потвърждението от нотариус, че е използван фалшив договор. Така се наложило да се водят дела, а междувременно били разпродадени и имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във