Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Градският транспорт на Добрич ще бъде модернизиран с инвестиция от над 8 млн. лева

Градският транспорт на Добрич ще бъде модернизиран с инвестиция от над 8 млн. лева, съобщиха от общината.
По Оперативна програма "Региони в растеж" е одобрен за изпълнение проект "Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич" на стойност  8 138 547 лева, от които  327 256 лева са собствено  финансиране. Срокът за изпълнението му е 30 месеца и започва да тече след подписването на административния договор за безвъзмездна финансова помощ, което е насрочено за  9 март.

Проектът включва: внедряване на интелигентна система за управление на трафика, която ще променя циклите на 21 светофарни кръстовища с оглед натовареността им с автомобили; подмяна на светофарните секции с нови енегроспестяващи; изграждане на система за управление на Обществения транспорт, което да осигури спазване на разписанията; изграждане на контролен център за управление. Заедно с това ще бъдат поставени електронни информационни табла на 30 ремонтирани спирки.

За постигане  на интегрираност на системата за обществен транспорт в проекта е заложена  цялостна реконструкция на бул. "Добричка епопея" с подобект мостово съоражение с обособяване на самостоятелни велоалеи  и тротоари. Срокът за изпълнение на тези строителни дейности е 12 месеца.

В проекта е предвидено и модернизиране на подвижния състав на градския транспорт чрез закупуване на  нови четири  електробуса, зарядни станции и маслен трансформатор за обслужване на  линии 124, 201, 233, уточниха от общината.

До̀брич (Толбухин в периода 1949-1990 г.) е град в южната част на географския район Добруджа. Разположен е по двата бряга на малката Добричка река (Суха река) на 220 м надморска височина.  Отстои на 92 км югоизточно от Силистра, на 34 км югозападно от Балчик и на 45 км северозападно от Варна. Населението му е около 83 584 жители, което го поставя на девето място в страната.

Градът е предпочитан от много хора заради доброто му разположение (на около 30 км от Черно Море). Известен е и с градския си парк "Свети Георги", който е един от най-големите градски паркове в България и на места той разполага с напълно девствена природа.

Икономическият профил на Добрич се определя от хранително-вкусовата промишленост, която дава над 50% от обема на градската промишленост, а също така и леката промишленост. Богатата селскостопанска област осигурява ценни суровини.

Община град Добрич има условия за развитие на туризъм, което се обуславя от редица благоприятни предпоставки. Водещите сред тях са богатото културно-историческо наследство, туристически обекти като "Стария Добрич", Художествена галерия, Център за защита на природата и животните, международни фестивали, панаир, близостта до морските курорти. Трансграничните инфраструктурни проекти и проектите за трансгранично сътрудничество разкриват нови възможности за интензивно развитие на международния туризъм в общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във