Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Градски забележителности разкриват нови и любопитни истории за родния град

Някогашната къща на търговеца Димитър Бракалов, днес Етнографски музей в Бургас.

Градският туризъм може да бъде първа крачка към възстановяване на бранша. Във всяко населено място има природни, исторически и архитектурни забележителности, които чакат да бъдат (пре)открити. Освен това така може да се  придвижваме на малки групи и на кратки разстояния, могат да бъдат и семейни събития. 

Инициативата „Опознай Бургас“ се завръща отново, приканвайки жителите на морския град, а и гостите им, да се разходят до най-големите градски забележителности, съобщават от градската управа. 

„Опознай Бургас" включва 18 от най-емблематичните места за посещение в града. А пътуването из някои от най-забележителните обекти и атракции ще даде възможност на участниците да научат по нещо ново и любопитно за родния си град.

Пътешествието преминава през: Туристически комплекс „Акве калиде“, Парк „Минерални бани“; Авиомузей Бургас; Исторически музей; Археологически музей;  Етнографски музей; Природонаучен музей; Паметник „Альоша“, Къща-музей „Петя Дубарова“; Фара и Къщата на фаропазача, Магазия 1, Остров Света Анастасия;  Арка на Свети Николай Чудотворец, Компасът, Катедрален храм „Св.Св.Кирил и Методий“; Часовника, Грамофона, Галерия „Георги Баев“; Морската градина и Културен център „Морско казино“; Пантеона, Експозиционен център „Флора“; Сграда на ЖП гара - Бургас, Регионална библиотека „П.К.Яворов“, Бургаска  художествена галерия „Петко Задгорски“; Природозащитен център „Пода“ и полуостров „Форос“; Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“;
Зоопарк Бургас; Изложба „Симбиотично“ при Атанасовско езеро; Фестивал на пясъчните скулптури и Парк „Езеро“.

В Пловдив пък се подготвят градски туристически обиколки, в които различните етнически общности да представят свои обичаи. Първият тур е под наслов "Пловдив по арменски".

Една такава инициатива е напълно резонна предвид факта, че от много векове Градът под тепетата е място, в което съжителстват мирно и приятелски българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности. Всяка една от тях е оставила своя отпечатък върху архитектурата, културата, историята, традициите и, не на последно място, върху храната, която най-много сближава хората. 

А пътешествието  включва арменската църква "Сурп Кеворк", къщата на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян. Не може да няма дегустация на арменски коняци. В Пловдив има и арменски ресторанти, които предлагат различни арменски специалитети.

Предвижда се следващия тур - "Османските перли на Пловдив", да представи турската общност, която днес наброява над 3000 човека.

 Каралезката чешма, която е описал Йордан Йовков, и експозицията "100 години "Песента на колелетата" в село Стефан Караджа са част от туристическите маршрути, които се организират в Добричката община. Предвижда се пъстър букет от различни събития и места като фолклорната "Хоротека" на стадиона в Бранище, църквата "Свети Арахангел Михаил" в село Победа, изграждащият се посетителски център в село Паскалево също да се включат в турове, които са разработени в стратегията за културен туризъм в трансграничния регион, съобщават от общината. Този документ е част от проекта "Хършова-Добричка - заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България - 2014-2020 г.".
"Култура и етноси", "Природно-опознавателни и екстремни приключения", "Религиозна Добруджа", "Местна храна и музика" са сред новите маршрути, които ще се предложат на любопитните пътешественици. Стратегията за културен туризъм ще бъде представена на предстоящото заседание на Общинския съвет в края на март.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във